• 0
 ≫ 

Stres koji trudnica doživljava utiče i na bebino ponašanje i raspoloženje u prvim mesecima života

 ≫ 

Ove česte promene mogu imati važne implikacije na emocionalni razvoj dece

  • 0
Trudnica, trudna žena

Foto: Pixabay

Stres tokom trudnoće može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje beba, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "Infancy". Studija je zamolila 72 trudnice da popune ankete o svojim nivoima stresa tokom 14 nedelja, a zatim je dala upitnik o ponašanju odojčadi kada su njihove bebe napunile tri meseca, piše CNN. Ovo je omogućilo istraživačima da ispitaju fluktuaciju nivoa stresa tokom trudnoće u realnom vremenu.

Nalazi studije su otkrili da su bebe majki koje su imale značajne fluktuacije u nivou stresa tokom trudnoće češće pokazivale znake straha, uznemirenosti i tuge do tri meseca starosti u poređenju sa onima čije su majke iskusile manje stresa.

U stvari, žene koje su doživele veće fluktuacije stresa dok su bile trudne češće su prijavljivale da su njihove bebe više plakale i bile nervozne, da su pokazivale znake uznemirenosti kada su umorne i da su se držale roditelja kada su bile u prisustvu stranca. U budućim studijama, istraživački tim planira da ispita kako fluktuacije stresa mogu promeniti biologiju majke tokom trudnoće i efekte koje to može imati na njihovu bebu.

beba plače, plač, uznemirena beba

Foto: Pixabay

- Visoke fluktuacije mogu značiti da pojedinci imaju više nestabilnosti u svojim trenutnim životnim okolnostima ili da te osobe mogu imati tendenciju da percipiraju svoje okolnosti kao manje stabilne ili da imaju više poteškoća u regulaciji svojih emocija - rekla je glavna autorka studije Leja Maknil, docent medicinskih društvenih nauka na Medicinskom fakultetu Feinberg Univerziteta Nortvestern u Čikagu.

Ove česte promene mogu imati važne implikacije na emocionalni razvoj dece, rekla je Maknil.

Sledeći korak u istraživanju studijskog tima je da se sagleda kako se biologija majke menja kako njen stres fluktuira, tako da istraživači mogu da saznaju više o tome kako to utiče na bebu, rekla je ona.

Pored toga, normalno je da doživite određeni stres tokom trudnoće, tako da je potrebno više podataka da bi se utvrdilo koje vrste i nivoi stresa utiču na majku i njenu bebu, dodala je Maknil.

Kako kontrolisati stres?

Prirodno je da budete pod stresom tokom trudnoće, ali postoje strategije da sprečite da negativno utiče vas i vašu bebu.

Buduće mame mogu isprobati vežbe dubokog disanja kako bi smanjile stres i smanjile broj otkucaja srca. Jedna tehnika se zove abdominalno disanje, gde udišete kroz nos pet sekundi, a zatim izdišete kroz nos još pet sekundi.

Vežbanje najmanje 150 minuta nedeljno može smanjiti rizik od razvoja depresije i smanjiti anksioznost i stres tokom trudnoće, prema izveštaju iz 2019. objavljenom u časopisu "Medicina".

Aktivnost kao što je joga može ojačati mišiće koji se koriste tokom porođaja i smanjiti ozbiljnost medicinskih stanja kao što su mučnina i bol u leđima, prema klinici Mejo. Joga je takođe umirujući oblik fizičke aktivnosti, koja može poboljšati vaše mentalno zdravlje oslobađanjem endorfina ili hormona za dobro osećanje.

Žene treba da razgovaraju sa svojim ginekologom kako bi osigurale da je fizička aktivnost bezbedna tokom trudnoće, rekli su naučnici klinike Mejo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba