• 1
 ≫ 

Zagađenje vazduha prouzrokuje štetu i pre nego što se bebe rode: Preko krvi majke i placente u krv bebe

 ≫ 

Majka udiše čestice čađi i kroz pluća one ulaze u krv bebe

  • 1
Trudnica, zagađenje vazduha Foto: Shutterstock

Istraživanje Hasel Univerziteta objavljeno u prestižnom časopisu "The Lancet Planetary Health" pokazuje da je moguće da zagađenje vazduha prouzrokuje štetu i pre nego što se bebe rode. Istraživači su otkrili čestice čađi u vitalnim organima novorođenčadi i pobačenih beba, piše "Brussels Times".

Za potrebe ove studije istraživači su ispitali 60 žena iz Limburga koje su se upravo porodile. Otkriveno je da čestice čađi ulaze u krv fetusa preko krvi majke.

- Majka udiše čestice čađi i kroz pluća joj one ulaze u krv - rekao je epidemiolog za životnu sredinu Tim Navrot. Preko placente, one naknadno ulaze u krv deteta.

Da bi istražio efekte na nerođene bebe, Univerzitet Haselt je sarađivao sa Univerzitetom u Aberdinu i zamolio je škotske žene koje su bile podvrgnute abortusu iz nemedicinskih razloga da učestvuju u projektu SAFeR. Nakon toga, pregledani su i vitalni organi fetusa.

- U svakom fetusu koji smo pregledali pronašli smo takve čestice - kaže Navrot.

Trudnica, maska, zagađenje Foto: Shutterstock

Kvalitet vazduha

Čađ je najfinija prašina koja ulazi u krvotok preko pluća, objasnio je Navrot i dodao:

- Sve što je povezano sa sagorevanjem izaziva ove čestice: saobraćaj, transport, industrija, grejanje i tako dalje. Otkrili smo više čađi u krvi iz pupčane vrpce kod majki koje žive u blizini prometnog puta, na primer.

Belgija je zauzela 82. mesto po kvalitetu vazduha na globalnoj rang listi prošle godine. Čak i u Škotskoj, koja je među evropskim regionima sa najboljim kvalitetom vazduha, bebe nose posledice zagađenja.

- Već su postojale studije koje pokazuju da deca koja odrastaju u oblastima sa visokim stepenom zagađenja imaju lošije kognitivne sposobnosti i imaju veću verovatnoću da razviju astmu - rekao je Navrot. Moguće je da efekti zagađenja vazduha počnu još u materici. Dakle, čak i pre nego što dete udahne, ono je izloženo tome.

Navrot je naglasio da je glavni cilj istraživanja da "svet bude svestan rizika".

Neophodni su stroži standardi

Istraživači kažu da studija "dodatno dokazuje važnost ograničavanja emisije čestica čađi", ukazujući pre svega na potrebu sagorevanja manjeg broja fosilnih goriva.

Navrot je pozvao na strože standarde:

- Postavite standarde prilagođene ne zdravim tridesetogodišnjacima, već najosetljivijem periodu života, kada se čovek tek razvija.

Studentkinja doktorskih studija Eva Bongerts rekla je da u daljim istraživanjima žele da prouče i pokušaju da otkriju mehanizme koji stoje iza ovih zdravstvenih rizika. Istraživači će pokušati da procene efekte zagađenja vazduha na nerođene bebe. Između ostalog, pogledaće da li u toj ranoj fazi već postoji oštećenje ćelija ili DNK.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari