Quantcast
  • 0

4 stvari koje dete nasleđuje od majke: Pametni ste i (ne)naspavani - na mamu

Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasleđujemo neke specifične osobine i kvalitete od majke

  • 0
Porodica, deca, mama i dete

Foto: Shutterstock

Znamo da majka direktno utiče na mnoge stvari kod svog deteta – od nasleđene inteligencije do ponašanja u romantičnom odnosu.

Iako je genetika nesumnjivo složena stvar, istraživanja su pokazala da nasleđujemo neke specifične osobine i kvalitete od majke.

Stoga, bez obzira na to da li vaše dete liči na vas ili na supruga, nauka kaže da je veća mogućnost da ove četiri stvari nasledi od mame.

Ucenje, mama i cerka, dete, majka

Foto: Pixabay

1. Inteligencija

Dete će verovatno naslediti inteligenciju od majke, a ne od oca. Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu, u kojem je pregledano više od 12.000 mladih ljudi u dobi od 14 do 22 godine, utvrdilo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. I najveći uticaj imali su geni majke. Zapravo, koeficijent inteligencije mladih ispitanika varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

2. Obrasci i navike spavanja

Ako dete ima problema sa spavanjem, možda je na svoju mamu. Istraživanje objavljeno u časopisu “Sleep Medicine” prošle godine upućuju da mame prenose svoje navike spavanja na decu i da deca čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

3. Brzina starenja

Iako ovo nije važno kada gledate svoju malu decu, možda ćete se dati u razmišljate o svojoj mami i načinu na koji vi starite. Izgleda da geni naše majke utiču na to. Naučnici sa Instituta Maks Plank otkrili su da DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame može delimično da kontroliše starenje. Istraživanje je obavljeno na miševima, a ne na ljudima, te su potvrdili da su potrebna dalja istraživanja.

4. Prolazak kroz menopauzu

Iako ni to nije bitno vašoj maloj deci, važno je za vas, a biće važno i vašim kćerkama kad postanu žene. Izgleda da dob u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može da bude nasledna od majke. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na više od 2.000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje.

Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veću šansu da bude isto i kod njih. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života također može da igra veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije, prenosi "Prima.co.uk". 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba