• 0

Zašto se roditelji odlučuju za "soft launch" pristup objavljivanju slika bebe: Čuvanje intime je dragoceno

Deljenje tog iskustva sa prijateljima, porodicom i pratiocima na društvenim mrežama može stvoriti osećaj zajedništva i podrške

  • 0
beba, stomak, krevetac, spavanje Shutterstock

Trudnoća i porođaj su osetljiva, emotivna i intimna iskustva za jednu ženu.

Objave o trudnoći, posebno na društvenim mrežama, postale su društvena norma. Može se steći utisak da porodilje dele svaki aspekt svoje trudnoće sa publikom – termine porođaja, imena za bebu, da li će dojiti ili se odlučiti za adaptirano mleko, a nije retka pojava da javnost osuđuje pojedine odluke.

I dok nam se čini da je nečija trudnoća i celokupno iskustvo sve češće zastupljeno na mrežama, suočene sa negativnim stranama deljenja intime, žene ipak odlučuju da svoju trudnoću drže van društvenih mreža.

Odluka Paknet Kaningem da svoju trudnoću zadrži privatnom bila je izbor, na koju je uticao pobačaj krajem 2020, a svoju priču je podelila za Harper Bazar.

- Bila sam tako uzbuđena i tako uplašena, sve u isto vreme. Da bih izbegla te razgovore, da bih izbegla da mi se još više slomi srce i iskreno da bih izbegla još stresa nakon burne godine, samo sam želela da to zadržim to za sebe što je duže moguće.

- Poslednja stvar koju sam želela da uradim je da dodam stres očekivanja drugih ljudi, jer sam cele godine bila pod teretom očekivanja drugih ljudi.

roditelji, mama, tata, dete, beba Foto: Freepik

Privatnost se odnosila na poštovanje prostora koji je stvorila kako bi osigurala zdravu trudnoću. 

Dolazak bebe na svet može biti jedna od najuzbudljivijih životnih prekretnica. Deljenje tog iskustva sa prijateljima, porodicom i pratiocima na društvenim mrežama može stvoriti osećaj zajedništva i podrške - dve stvari koje mogu mnogo koristiti novim roditeljima. Međutim, dozirano objavljivanje bebe na mrežama može ponuditi nekoliko prednosti. Prema WebMD-u, određeni stepen postporođajne depresije pogađa do 70% žena i oko 10% muškaraca. Tokom ovog perioda, novopečeni roditelji treba da vode posebnu brigu o svom mentalnom zdravlju i dobrobiti, uključujući i odjavljivanje sa društvenih mreža kada je to potrebno.

Ograničavanje onoga što delite o svojoj trudnoći ili novorođenčetu na mreži može ostaviti ljudima minimalno prostora za kritike, neželjene savete i da generalno komentarišu vaš pristup roditeljstvu.

Neki roditelji se takođe odlučuju na "soft lauch" iz saosećanja prema parovima koji se bore da prošire porodicu ili ženama koje imaju visokorizičnu trudnoću.

- Doktor Robert C. Hamilton rekao je za Parade: "Morate shvatiti da kada stavite te fotografije i objave u javnu sferu, postoje ljudi koji mogu uzeti te informacije i koristiti ih na način koji ne bi bio prikladan.  Preterivanje sa objavama o vašoj bebi moglo bi da ugrozi njihovu bezbednost i privatnost, što roditelji nikako ne žele".

Video: Dr Srđan Bošković: Trudnice ekstremno ugrožene koronom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba