• 0

Video koji pokazuje kako izgleda šivenje nakon epiziotomije

Ovaj zahvat se radi jer je bolje napraviti kontrolisani rez nego dopustiti da dođe do nekontrolisanog pucanja prilikom izlaska bebe iz stomaka

  • 0
Težak porođaj, žena se porađa, bolnica

Foto: Shutterstock

Epiziotomija je definitivno jedan od delova porođaja o kojima niko ne voli da govori. Podrazumeva postupak tokom porođaja u kojem doktor ili babica prave hirurški rez od vaginalnog otvora ka analnom otvoru.

Ovaj zahvat se radi jer je bolje napraviti kontrolisani rez nego dopustiti da dođe do nekontrolisanog pucanja prilikom izlaska bebe iz stomaka.

Jedna majka je na svom "TikTok-u" objavila video u kojem je pokazala simulaciju šivenja epiziotomije, a video je pregledan preko 30 miliona puta.

Kakve su šanse da dođe do vaginalnog pucanja?

Prvorotke imaju 95 odsto šansi da iskuse neki oblik pucanja tokom porođaja, budući da je tkivo manje fleksibilno. Drugi faktori koji doprinose verovatnoći pucanja su gojaznost ili brzi porođaj, s obzirom na to da tkivo ima manje vremena za prilagođavanje i rastezanje dok beba izlazi.

Položaj bebe (one koja je okrenute glavom prema gore, na primer, vrše dodatni pritisak na dno vagine) - i to je još je jedan faktor.

@midwifetok Ouch #childbirth #midwife #midwifery #episiotomy #suturing #stitches #nursetok #nurse #fyp ♬ EminemRemix. Bilston.Web - Francesco

Porođaj vakuumom, indukovani porođaj ili posebno dug porođaj koji rezultira ozbiljnim oticanjem vagine takođe povećava šansu za vaginalno pucanje.

Dobre vesti?

Obično, nakon prvog vaginalnog porođaja, tkivo postaje fleksibilnije i vaginalno pucanje je manje verovatno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba