• 0
 ≫ 

Kako dojenje štiti mamu i bebu?

 ≫ 

Prema dr Tušaru Parikhu, konsultantu neonatologu i pedijatru koji citira istraživanje sprovedeno o tome - dojenje smanjuje šanse majke da razvije rak dojke pre i posle menopauze

  • 0
Dojenje

Foto: Shutterstock

Za rak dojke se kaže da je jedan od najagresivnijih oblika raka koji pogađa mnoge žene širom sveta. Zbog male svesti o njegovim znacima, simptomima i mogućnostima lečenja njegov napredak je brz. Važna stvar u prevenciji raka dojke je i dojenje.

Dojenje se smatra izuzetno zdravim za novorođenče, koje se nekoliko meseci nakon porođaja hrani isključivo majčinim mlekom kako bi izgradilo imunitet. Mleko održava bebu nahranjenom i hidriranom i štiti je od raznih bolesti.

Lekari, međutim, često sugerišu da dojenje takođe može pomoći u prevenciji raka dojke. Prema dr Tušaru Parikhu, konsultantu neonatologu i pedijatru koji citira istraživanje sprovedeno o tome - dojenje smanjuje šanse majke da razvije rak dojke pre i posle menopauze, piše Indian Express.

- Pored toga, nastavak dojenja nakon preporučenih šest meseci može pružiti dodatnu sigurnost. Tokom dojenja, većina dojilja ima hormonalne promene koje odlažu njihov menstrualni ciklus. Dugoročno, ovo smanjuje izloženost žene hormonima poput estrogena, koji mogu podstaći stvaranje ćelija raka dojke - kaže doktor.

Dr Parikh objašnjava da se detetu ne daju dodatne tečnosti, hrana ili pića, osim majčinog mleka.

Dojenje, beba, plač, plakanje, bebe

Foto: Shutterstock

- Dokazi sugerišu da posle šest meseci i kasnije, zdravstvene prednosti i smanjene šanse za razvoj raka postaju značajne. Pored toga, majčino mleko daje vašoj bebi svu ishranu i energiju koja im je potrebna u ovoj fazi razvoja.

Doktor dodaje da majčino mleko zadovoljava najmanje polovinu nutritivnih potreba vašeg deteta nakon šest meseci, a nakon toga možete postepeno uvoditi stvari poput voća, povrća i žitarica za bebe.

- Ipak, trebalo bi da nastavite da dojite. Osim što je dobro za zdravlje vašeg deteta, nastavak dojenja povećava vašu zaštitu od raka dojke i jajnika.

Ali, šta ako neko ne može da doji?

- Ne zaboravite, usvajanje zdravog načina života je verovatno jedini najefikasniji pristup za smanjenje šanse za razvoj raka. To uključuje stvari kao što su pušenje, konzumiranje pržene hrane i crvenog mesa, konzumiranje prekomernih količina alkohola i nedostatak fizičke aktivnosti. Vežbanje i uravnotežena ishrana su podjednako efikasni u smanjenju rizika od raka dojke kao i dojenje. Ako možete, dojite; ako ne, ne brinite previše - kaže on.

Doktor zaključuje da, iako je dojenje veoma dobro, postoje i druga razmatranja. Nakon menopauze, na primer, višak telesne masti i prekomerna težina mogu povećati šanse za rak dojke.

- Ključno je biti svestan da upotreba alkohola povećava rizik od raka dojke pre i posle menopauze, dok naporno vežbanje značajno smanjuje taj rizik.

Video: Irena Marković rešava top tri nedoumice današnjih roditelja

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba