• 0

Da li znate ko su "dugine bebe"? One su dokaz da posle kiše uvek dođe sunce

Za naš portal govorila je majka blizanaca koji su na svet došli posle spontanog pobačaja koji je doživela u četvrtom mesecu trudnoće

  • 0
Beba, majka Foto:Shutterstock

Većina žena će se složiti da je period trudnoće prepun raznih emocija, a one najčešće variraju od ogromne sreće do strahovanja za bebin život. I skoro svaka je takva, ali je uglavnom najteža ona trudnoća koja se desi nakon pobačaja ili gubitka deteta nakon porođaja.

Deca koja se rode nakon bolnih iskustava i trauma često se zovu "dugine bebe", po uzoru na dugu koja nas obraduje posle jake oluje i kiše.

Ovaj termin je manje poznat, a koristi se za bebe koje su rođene nakon pretrpljenog pobačaja, mrtvorođenog deteta ili neonatalne smrt. "Dugina beba" je kao termin počeo da se koristi na roditeljskim forumima kada su majke nastojale da detabuiziraju temu pobačaja i gubitka deteta, a ubrzo je ušao i u svakodnevni govor.

Zašto ih zovemo "dugine bebe"? Znate kako se kaže - posle kiše i oluje uvek dođe duga. Pa tako i posle strašnog životnog udarca, rodi se duga, odnosno novorođenče koje vam ulepša život.

Prema studiji iz 2018. godine, 26 odsto trudnica doživljava neki oblik anksioznosti. Međutim, češće je osećaju žene koje su u prošlosti izgubile bebu. One se brinu da će se istoriji ponoviti, ali stručnjaci kažu da je to aposlutno prirodan osećaj, piše "Medicalnewstoday".

Za naš portal govorila je majka blizanaca koji su na svet došli posle spontanog pobačaja koji je doživela u četvrtom mesecu trudnoće.

- Kada sam ostala bez bebe, prvih nekoliko dana sam mislila da nikada više neću želeti da ostanem u drugom stanju. Mesecima nisam mogla da izađem iz tog začaranog kruga emocija, ali onda je sve krenulo da se stišava. Doktori su me ohrabrivali da ću uspeti da iznesem drugu trudnoću i da sam potpuno zdrava - započinje priču ova majka.

Beba, majka Foto:Shutterstock

Kako kaže naša sagovornica, uz podršku supruga je rešila da ponov ostane u drugom stanju, ali je stres bio prisutan sve vreme.

- Imala sam osećaj da strah nikada neće napustiti moje telo. Međutim, rešili smo da je vreme za novu trudnoću i onda su se jedno jutro pojavile dve crtice na testu za trudnoću - priseća se ona.

Prema njenim rečima, odlazak kod doktora je izazvao pravi rolerkoster emocija, a posebno kada su čuli sledeće vesti:

- "Čestitamo, nosite blizance!". Kada sam čula da je to doktor izgovorio, sve emocije koje postoje su počele da se mešaju. Strah i zahvalnost su se smenjivali, ali sam se brzo sabrala i zahvalila Bogu što nas je tako nagradio - priča ona s osmehom na licu.

Ova mama je rodila blizance u devetom mesecu, dobile su osmicu kao ocenu, a trudnoću je iznela, malo je reći lavovski.

- Imala sam toliko energije i snage u toku trudnoće. Čuvala sam se, jer je ipak u pitanju blizanačka trudnoća, ali sam znala da će sve biti u redu. Kao da mi je to neki glas govorio. Uživam u ulozi majke i smatram da su moji blizanci nagrada i zaista su duga koja je usledila posle oluje koja je mesecima bila u mom životu - zaključuje ova mama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba