• 0

Folna kiselina i trudnoća: Stručnjaci objašnjavaju zbog čega je ovaj suplement važan za bebu

Žene koje su pile tablete folne kiseline godinu dana pre trudnoće imale su 70 odsto manje šanse da se porode pre vremena

  • 0
folna kiselina, vitamini

Foto: Shutterstock

Prilikom planiranja trudnoće mnoge buduće mame uzimaju suplemente folne kiseline.

Reč je o sintetičkom obliku vitamina B9, zvanog folat, a Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije (NHS) preporučuje da uzimate 400 mcg svakog dana u periodu planiranja trudnoće pa sve do kraja 12. nedelje trudnoće, piše "Madeformums.com".

Zašto vam je potrebna folna kiselina?

Ona je veoma važna za zdrav razvoj fetusa, a veliki deo ovog ključnog fizičkog razvoja dešava se u najranijim nedeljama trudnoće.

Folna kiselina je potrebna da pomogne rani rast i razvoj placente i pomaže u proizvodnji dodatnih krvnih zrnaca potrebnih ženama kada su trudne.

Ono što je najvažnije - može da smanji rizik od defekta mozga i kičmene moždine, poznatih kao defekti neuralne cevi, kao što je spina bifida.

Postoji još jedan razlog zašto bi trebalo da povećate unos folne kiseline kada planirate trudnoću - uobičajeno je da se folna kiselina prilično brzo uklanja iz krvi, ali kada ste trudni, ona još brže nestaje iz organizma.

Ukoliko ne jedete hranu bogatu folnom kiselinom ili ne uzimate redovno suplemente folne kiseline, bićete u deficitu, a nivo ovog važnog sastojka može toliko da padne da vaša beba bude u opasnosti.

Kako folna kiselina pomaže bebi?

- Tokom treće nedelje života embriona, formira se zadebljanje duž leđa gde će se na kraju razviti kičma - objašnjava dr Sara Bruer.

- Ivice ovog zadebljanja rastu nagore, formirajući centralni žleb. Ovaj nervni žleb nastavlja da se produbljuje i njegovi zidovi se savijaju dok se ne sretnu. Kad dođe do spajanja i formiranja neuralne cevi ona se potom razvija u kičmenu moždinu. Ako se cev ne zatvori kako treba, deo kičmene moždine ostaje izložen pojavi spina bifide. Uzimanje folne kiseline smanjuje rizik od toga.

Šta ako nisam uzimala folnu kiselinu?

Ako ste neočekivano zatrudneli, savetuje se da odmah počnete da uzimate folnu kiselinu ako ste trudni manje od 12 nedelja.

Nasmejana trudnica

Foto: Shutterstock

Retko se događa da se bebe rađaju sa defektima neuralne cevi, pa i ako niste uzimali folnu kiselinu u prvih nekoliko nedelja ili čak 12 nedelja, to ne znači da će vaša beba automatski imati problema.

- Ali ako ste saznali da ste trudni, odmah počnite da uzimate folnu kiselinu - kaže dr Filipa Kej.

- Teško je ne brinuti, ali zapamtite da će vaš fetus uvek biti pažljivo praćen.

Šta ako pokušavam da zatrudnim?

Ukoliko planirate trudnoću, trebalo bi da počnete da uzimate 400 mcg folne kiseline dnevno, najbolje tri meseca pre nego što pokušate da zatrudnite.

Namirnice koje su bogate folnom kiselinom

Folna kiselina se može naći u tamnozelenom lisnatom povrću, brokoliju, pasulju, sočivu, avokadu i pojedinim integralnim žitaricama.

foto Pixabay

foto Pixabay

Ali, pošto naš organizam nema moć da je skladišti, trebalo bi svakodnevno unositi namirnice bogate folnom kiselinom ili piti suplemente.

Kada i kako da uzimam suplemente folne kiseline?

Suplementi se, podsećaju stručnjaci, bolje apsorbuju ako ih ne uzimate na prazan stomak. To je slučaj i sa tabletama folne kiseline.

Šta ako uzmem previše folne kiseline?

Iz NHS-a poručuju da uzimanje 1 mg ili manje suplemenata folne kiseline dnevno verovatno neće biti štetno.

Glavni razlog zašto uzimanje veće doze može biti štetno je to što bi moglo da prikrije simptome nedostatka vitamina B12 koji na kraju može da ošteti nervni sistem ako se ne uoči i ne leči.

Da li uzimanje folne kiseline u trudnoći smanjuje rizik od prevremenog porođaja?

Studija iz 2009. koju je sproveo Univerzitet u Teksasu ukazuje na to da bi se hiljade ranih porođaja zapravo moglo sprečiti ako bi više trudnica uzimalo folnu kiselinu.

Naučnici su otkrili da su žene koje su uzimale suplementaciju folnom kiselinom godinu dana pre trudnoće imale 70 odsto manje šanse da se porode pre vremena.

Mama i beba majcinstvo

Foto: Pexels

Da li postoji veza između uzimanja folne kiseline i astme kod dece?

Studija iz 2009. otkrila je 30 odsto povećan rizik od astme kod dece čije su mame uzimale vitaminske dodatke između 30. i 34. nedelje trudnoće.

Ženama koje pokušavaju da zatrudne savetuje se da uzimaju suplement folne kiseline svaki dan tri meseca pre začeća, po prestanku uzimanja kontracepcije i tokom prvih 12 nedelja trudnoće.

Stručnjaci sa Univerziteta u Adelaidi proučavali su 557 trudnica i ispitali koliko je njihove dece imalo astmu sa tri i po godine i pet i po godina.

Nalazi su pokazali vezu sa folnom kiselinom koja se uzima duže od 12 nedelja, ali ne i vezu sa uzimanjem u ranoj trudnoći.

Ali britanski stručnjaci su skeptični prema istraživanju. Terens Stivenson sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje dece kaže da je povećani rizik, čak i ako postoji, samo statistički značajan.

Lean Metkalf iz organizacije “Asthma UK” takođe ima jasan stav po pitanju potencijalne veze između uzimanja folne kiseline i pojave astme kod dece:

- Iako je astma ozbiljno i dugoročno stanje, prednosti uzimanja suplemenata folne kiseline u trudnoći, posebno u pogledu prevencije urođenih mana kao što je spina bifida, i dalje su veće od rizika od razvoja astme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba