• 1
 ≫ 

7 simptoma trudnoće o kojima se malo govori

 ≫ 

Oni se, naravno, razlikuju od žene do žene

  • 1
Trudna žena, trudnica, stomak Foto: Shutterstock

Kada na internetu kucate "simptomi trudnoće", prvo što će vam izaći su: izostanak menstruacije, osteljive grudi, umor i mučnina. Međutim, često se pojavljuju i drugi simptomi o kojima se veoma malo priča.

Kako piše Index.hr, ovo su neki od simtoma trudnoće na koje bi takođe trebalo da obratite pažnju:

1. Krvarenje iz nosa

Jedan od veoma neobičnih prvih simptoma trudnoće o kojima se retko govori je krvarenje iz nosa. Naime, prema rečima stručnjaka, posle začeća dolazi do povećane prokrvljenosti i promene hormona u ženskom telu, a kako kapilari lakše pucaju kada su napeti, neretko dođe i do krvarenja iz nosa. Ova pojava uglavnom prestane posle trećeg meseca.

2. Neobičan iscedak

Veliki broj žena se zabrine kada primeti pojačan iscedak, ali je to zapravo normalan simptom trudnoće. Iscedan uglavnom traje sve do porođaja, a najčešće je bez mirisa, potpuno bezopasan i ne zahteva lečenje.

3. Začepljen nos

Prva asocijacija na začepljen nos je prehlada, ali može da ukaže i na hladnoću. Hormonske promene i povećan protok krvi u trudnoći izaziva oticanje, isušivanje i ranije pomenuto krvarenje sluznice nosa, što ponekad dovodi i do zapušavanja nosa.

Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica Foto: Shutterstock

4. Povišena temperatura

Bazalna temperatura tokom ovulacije je uvek malo povišena, da bi se posle ovulacije ponovo snizila. Ali, ukoliko je došlo do oplodnje, ona će ostati povišena i posle završetka ovulacije.

5. Glavobolja

Zbog promene hormona, glavobolja je vrlo često jedan od prvih simptoma trudnoće na koje vas većina ljudi neće upozoriti.

6. Vrtoglavica

Većina trudnica u prvom tromesečju oseća vrtoglavicu. Ovo se dešava jer trudnoća uzrokuje pad krvnog pritiska i promene u krvnim sudovima. Stručnjaci upozoravaju na ovaj simptom jer snažna glavobolja u kombinaciji sa krvarenjem može da bude i znak vanmaterične trudnoće, i zahteva hitan pregled lekara.

7. Krvarenje desni

Iako se ta pojava u većini slučajeva javlja u drugom tromesečju, kod nekih žena može da bude jedan od prvih simptoma trudnoće. Hormonske promene, pojačana prokrvljenost, ali i veća sklonost infekcijama su razlog za krvarenje desni.

Video: Doktorka otkrila najispravniji način vezivanja sigurnosnog pojasa u trudnoći

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • ....

    13. novembar 2022. | 13:50

    I meni je nos krvario u početku, nisam našla da je to jedan od simptoma...

    Podelite komentar