• 0

Nutricionistkinja o idealnoj kilaži u trudnoći: Nije ista za sve trudnice, evo od čega zavisi

- Preporučeni dobitak na težini tokom ovog perioda nije isti za sve trudnice - kaže dipl. nutricionista-dijetetičar Dubravka Tišma

  • 0
trudnica, ishrana, jede Foto: Shutterstock

Kada ste u drugom stanju, potpuno je normalno da dolazi do promena u telesnoj težini.

Kilogrami koji se dobijaju u trudnoći deo su sasvim normalnog procesa u kojem se telo priprema za porođaj i dojenje. Često pitanje trudnica je koliko je normalno da se ugoje u trudnoći i koje su to namirnice koje se preporučuju i ne preporučuju tokom tih devet meseci.

Ovim povodom razgovarali smo sa dipl. nutricionistom-dijetetičarem Dubravkom Tišmom, koja nam je objasnila koja dobijena kilaža u trudnoći se smatra normalnom i koje namirnice bi trebalo da se uvrste u svakodnevnu ishranu tokom trudnoće.

- Pravilna ishrana tokom trudnoće predstavlja jedan od najvažnijih faktora koji utiču na zdravlje, kako trudnice tako i ploda. Amnionska ovojnica (membrana) pored toga što štiti plod, vrši i razmenu nutrijenata i razgradnih materija između majke i ploda, što govori o tome koliko je važna ishrana u toku trudnoće - započinje naša sagovornica.

Ciljevi pravilne ishrane tokom trudnoće, kako kaže, jesu da se omogući optimalno stanje uhranjenosti, očuva materalno zdravlje, smanji rizik za nastajanje abnormalija ploda i da se obezbedi optimalan rast i razvoj ploda.

Dubravka Tišma ističe da preporučeni dobitak na težini tokom ovog perioda nije isti za sve trudnice. Važno je obratiti pažnju na stanje uhranjenosti pre trudnoće, te naspram toga odrediti raspon idealnog povećenja telesne mase.

Trudnica trudnoća stomak Foto: Shutterstock

- Za trudnice koje su pre trudnoće bile normalno uhranjene (BMI 18,5- 24,9) dobijanje na težini bi trebalo da se kreće između 11,4 kilograma do 15,9 kilograma - kaže nutricionistkinja i klasifikuje dobijanje kilaže na sledeći način:

* Pothranjene (BMI <18,5) očekujemo veći porast težine: 12,7 kg- 16,2 kg.

* Prekomerno uhranjene (BMI 25- 29,9) : 6,8 kg- 11,4 kg.

* Gojazne (BMI >30): 5 kg-9,1 kg.

Energetske potrebe u svim kategorijama uhranjenosti se izračunavaju tako što se BMI pomnoži sa koeficjentom težine fizičke aktivnosti (PAL) i tome se dodaju kalorije u zavsinosti od trimestra u kojem se trudnoća nalazi.

- Za prvi trimester se dodaje 85 kcal.

- Drugi trimestrar 285-kcal.

- Treći trimester 475 kcal.

Treba znati da dobijanje na težini i izračunavanje energetskih potreba u višeplodnoj trudnoći se razlikuje od jednoplodne trudnoće.

Žena, devojka, voće, povrće, ishrana, dijeta, zdrava hrana, vegan Foto:Shutterstock

Namirnice koje bi trebalo da se uvrste u svakodnevnu ishranu

Naša sagovornica objasnila je i kako treba da izgleda jedan zdrav jelovnik trudnice:

- Povrće: u svežem obliku kao salate uz svaki obrok, dakle tri puta dnevno. U kuvanom obliku kao prilog uz druge nutijente, uz drugi, glavni obrok (obiluju minetarlima i vitaminima kao i dijetnim vlaknima).

- Meso (što posnije) i riba: uz jedan ili dva glavna obroka dnevno (meso sadrži esencijalne aminokiseline dok kod ribe preovladavaju zdrave masti omega 3 i omega 6).

- Mlečni proizvodi (niskomasni): jedno do dva puta dnevno uz jedan od glavnih ili sporednih obroka, npr. doručak, druga užina i večera (sadrže esencijalne aminokiseline, kacijum).

- Jaja: tri puta nedeljno (bogata esencijalnim aminokiselinama)

- Voće: jednom do dva puta dnevno u užinama (bogato vitaminima, vlaknima i zdravim šećerima).

Svim ovim nutrijentima se, kako kaže nutricionistkinja, određuje količina s obzirom na energetske potrebe čije izračunavanje je gore navedeno.

Trudnica, kafa, šolja Foto: Shutterstock

Namirnice koje bi trebalo da se izbegavaju u trudnoći

- Namirnice koje se ne preporučuju u trudnoći su mesne prerađevine, industrijski slatkiši, sokovi (pogotovo gazirani i energetski napici), razne grickalice, zapržena i masna hrana - naglašava Tišma.

- Kafu je dozvoljeno piti jednom ili dva puta dnevno u pola sata posle obroka - dodaje ona.

Gotovo sve trudnice uzimaju vitamine tokom trudnoće, ali važno je da znamo da to ne može zameniti zdravu ishranu.

- Suplementacija tokom trudnoće ne može da zameni izbalansiranu i zdravu ishranu, ali može da pomogne u nadoknadi određene mikronutrijente kao što su folna kiselina, gvožđe, jod. Ako postoji zdrastveni problem tokom trudnoće, najbolje je obratiti se nutricionisti dijetetičaru - zaključuje naša sagovornica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba