• 0

Putovanje sa bebom može biti stresno za roditelje: Doktorka savetuje kako da se pripremite

Obratite pažnju na bebine potrebe

  • 0
Putovanje sa bebom Foto: Shutterstock

Predstoji nam sezona praznika i zimskih odmora, pa ako razmišljate o putovanju sa bebom, verovatno brinete o tome šta treba preduzeti i kako se pripremiti kako bebi ništa ne bi falilo, a da istovremeno vi budete znatno manje zabrinuti i opterećeni.

Doktorka Vitni Kasares, pedijatrijski medicinski konsultant, nudi smernice koje treba da pročita svaki roditelj pred putovanje, bilo da putujete autom, vozom ili avionom, a prenosi ih "Chronicles Online".

Pripremite se za pritisak u ušima

Bebe često vrište tokom poletanja i sletanja na letovima jer ne mogu lako da izjednače pritisak u Eustahijevim cevima - vezi između ušiju i zadnjeg dela grla. Tada dajte svojoj bebi nešto bezbedno da sisa, poput varalice, da biste smanjili podizanje pritiska u ušima. Uzimanje malih gutljaja vode, majčinog mleka ili adaptiranog mleka i zevanje su takođe načini da se pomogne bebama i maloj deci koja imaju pritisak u ušima tokom letenja.

Spakujte pogodne grickalice

Imati lako dostupne grickalice koje ne prave veliki nered može učiniti putovanje lakšim i manje stresnim. Na primer, one koje dolaze u tubama koje se mogu ponovo zatvoriti i lako se pakuju najčešće se preporučuju zbog minimalnog nereda i prljanja. Nemojte zaboraviti i na proizvode za dezinfekciju. Ako imate pri ruci dezinfekcione maramice, lakše ćete osvežiti površine koje se često dodiruju u javnim prostorima kao što su poslužavnici, naslon sedišta, stolice i stolovi.

Održavajte dosledan raspored

Održavanje uobičajenog rasporeda na putovanju nije uvek izvodljivo i bebama može smetati. Potrudite se da se beba uspavljuje i budi kao i kod kuće i da ima koliko-toliko sličan raspored hranjenja.

Bebi neće prijati velike grupe ljudi

Dok prisustvuje prazničnim okupljanjima, vaše dete može postati preopterećeno kada upoznaje nove ljude. Bebe počinju da razvijaju anksioznost odvajanja i strepnju prema strancima sa oko šest meseci, kada njihov mozak počinje da razume koncept trajnosti objekta (da nešto i dalje postoji kada nije prisutno). Svoju porodicu i prijatelje obavestite o ovoj fazi razvoja i pokušajte da prilikom porodičnih okupljanja budete u prostoriji sa manjom grupom ljudi.

Odvojte vreme za sebe

Iako putovanje sa mališanima neće biti pravi odmor za vas, važno je i da roditelji pokušaju da uživaju u praznicima što je više moguće. Odvojte malo vremena za sebe, menjajte se za uspavljivanje i hranjenje sa partnerom kako biste i vi uzeli to vreme za sopstveno opuštanje, šetnju ili nešto treće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba