• 1

Da li i koliko vode treba davati bebama koje su na mlečnoj ishrani: Pogrešno je verovati da je zabranjeno

Da li je voda neophodna bebinom razvoju?

  • 1
Bebe, beba, voda

Foto: Shutterstock

Novopečeni roditelji imaju mnogo nedoumica, pa savete često traže na internetu ili od iskusnijih roditelja. Neretko se kao jedna od glavnih tema nameće i ona u vezi sa unosom vode kod beba, odnosno da li im treba davati vodu uopšte, ako da - koja je to količina u pitanju. Za svaku nedoumicu u vezi sa bebinim rastom, razvojem i ishranom uvek treba konsultovati pedijatra, te smo mi na ovu temu razgovarali sa prim. dr Ružom Bajić.

- Ukoliko je beba na podoju, do četiri meseca joj ne treba voda, jer u majčinom mleku je najviše vode. U slučaju da je u nekom toplom prostoru, u nekoj zemlji gde je previše toplo, može se ponuditi voda, na kašičicu, ali ako beba ne uzima rado vodu, ne treba forsirati - započinje dr Bajić.

Kada su velike vrućine ili je u prostoriji previše toplo - bebi tada treba voda. Dakle, nije greška detetu nuditi vodu, ali doktorka napominje da joj ne treba davati na flašicu, jer u tom slučaju beba flašicu vuče kao cuclu, a kada pije toliko vode, razvodnjava enzime u želucu ili mleko koje je već posisala.

Ukoliko stalno nudimo bebi vodu i ona prihvati da je pije, misleći da je to mleko ili pak cucla, dešava se da ona onda uzima manje mleka, jer će voda napraviti sitost, a samim tim će beba manje sisati. Dakle, dolazi do lančane reakcije - beba manje sisa, dojke se manje prazne, što za posledicu ima manje nadolaženje mleka.

Bebe, beba, voda

Foto: Shutterstock

- Beba će lošije napredovati, njoj mesto u želucu zauzima voda, a ne mleko, voda nema ulogu u detetovom razviću - napominje dr Bajić.

Kada beba konzumira adaptirano mleko, onda se pak savetuje voda, jer je ono kaloričnije. U tom slučaju se može ponuditi, ali nikako ne insistirati.

- Nije zabranjeno, to je loša konstrukcija rečenice da je voda zabranjena. Voda nije zabranjena, nego prosto nema svrhu, nema potrebe da beba dobija vodu kada sisa - zaključuje pedijatar i navodi da roditelji pogrešno tumače šta nije preporučljivo raditi, a šta je strogo zabranjeno.

Sa četiri meseca beba počinje da uzima nemlečnu hranu, prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji i Evropskom udruženju pedijatara.

- To nije kalorična hrana, prvo idu voće i povrće, koji nisu kalorični. Međutim, kada se detetu nudi meso, žumance, maslinovo ulje, tada treba ponuditi vodu - sat vremena posle obroka - kaže dr Bajić.

Ona još jednom napominje da ni bebe, ali ni odrasli ne treba da piju vodu tokom obroka i neposredno posle obroka, jer se razvodnjavaju enzimi koji vare hranu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Branka

    16. novembar 2022. | 14:38

    Strašno jedni pričaju netreba aja davala posle svako podoja to su nam govorili Doktori iBabice ali nije pio mnog nekad jeste kašice sam davala ja pravila i pio vodu i još je dojio uporodila sam se u VIŠEGRASKOJ 1993 neko pamti tu godinu jaje dobto pamtim čak i Doktori i Babice HVALA DOKTORIMA I BABICAMANA LJUBAZNOSTI U TO VREME 🙏🙏🙏

    Podelite komentar