• 0

Pričajte sa svojom bebom: Kako svakodnevna komunikacija utiče na razvoj bebinog govora

Iako vam se može činiti da razgovarate sami sa sobom, reči koje govorite svom mališanu su važne

  • 0
Porodica, beba, mama i beba

Foto: Pexels

Sve mame i tate imaju naviku da bebama nešto pričaju i tepaju joj. Bebe ne mogu da vam odgovore, ali taj razgovor može njima da bude i te kako korisan. Iako vam se može činiti da razgovarate sami sa sobom, reči koje govorite svom mališanu su važne. Slušanje vašeg govora pomaže u podsticanju razvoja govora vaše bebe.

Bebe počinju da uče jezik po rođenju

Od trenutka kada se beba rodi, pokreću se sve vrste rasta i razvoja. U stvari, nedavna studija je pokazala da razvoj govora i jezika počinje u prvih nekoliko sati nakon rođenja. Studija je ispitala da li novorođenčad mogu da razlikuju zvukove govora tokom prvih nekoliko sati nakon rođenja. Istraživači su otkrili da novorođenčad može razlikovati samoglasnike predstavljene napred (ili normalno) i unazad. Reakcija mozga beba na normalno proizvedene samoglasnike bila je brža.

Autor studije, Giljom Tijeri, profesor kognitivne neuronauke na Univerzitetu Bangor, objasnio je:

- Novorođenčad verovatno ima direktnu korist od razgovora sa njima od prvih trenutaka kada napuste matericu. Jasno je da "negovanje" promena uma od strane okoline počinje prvog dana.

Ova studija potvrđuje ono što znamo o tome kako bebe uče jezik – kroz slušanje i posmatranje. I nikada nije prerano da počnete da im pomažete da uče!

Kako podstaći bebu da priča i podstaći razvoj jezika od malih nogu? Dakle, šta možete da uradite sa ovim informacijama?

Porodica, mama, beba

Foto: Pexels

Razgovarajte sa svojom bebom dok ste trudni

Istraživanja su pokazala da bebe više vole majčin glas nakon rođenja, od bilo čijeg drugog, verovatno zato što ga prepoznaju iz materice. Zato im pročitajte priču i razgovarajte sa njima! To je jedan jednostavan način da svoje dete pripremite za uspeh u razvoju jezika.

Počnite da razgovarate sa svojom bebom čim se rodi

Stimulisanje mozga vaše bebe sa puno novih reči i rečenica je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za nju. Logopedi uvek preporučuju da često razgovarate sa detetom kako biste ojačali njihov komunikacijski razvoj. To je tačno čak i ako je vaše dete premlado da vam odgovori.

Jednostavan način da to uradite je da jednostavno ispričate šta se dešava. Opišite kako pripremate doručak, korake koje treba preduzeti da biste se obukli ili šta vidite u parku. Ovo pomaže bebama da nauče kako da proizvode zvukove na našem jeziku, razumeju odgovarajuću intonaciju govora, nauče nove reči i nauče kako da sastavljaju reči u rečenice.

Beba i mama, igranje sa bebom

Foto: Pexels

Još 3 načina da pomognete bebi da nauči da govori

Učenje jezika počinje u materici, počinje ubrzo nakon rođenja i nastavlja da raste tokom godina. Isprobajte ova tri jednostavna saveta kako biste pomogli svom detetu da nastavi da se razvija i ispunjava svoje prekretnice:

1. Govorite privlačnim tonom glasa

Verovatno razgovarate na drugačiji način sa bebom nego sa odraslom osobom, drugačijim ritmom i možda višim tonom. Možda ovo zovete "bebećim jezikom", a logopedi to zovu roditeljski jezik. "Parentese" podrazumeva govorenje zanimljivim ritmom i tonom glasa, uz korišćenje ispravnog govora i gramatike.

Istraživanja pokazuju da česti razgovori sa bebom i govor u roditeljskom jeziku podstiču decu na uspešan razvoj jezika. Na primer, jedna studija je upoređivala bebe čiji su staratelji koristili roditeljski jezik i često razgovarali sa njima,sa bebama čiji staratelji nisu koristili ovaj pristup. Bebe u prvoj grupi su mnogo više brbljale, a sa 14 meseci su progovorile znatno više reči od druge grupe beba.

2. Naučite svoju bebu kako da koristi znakovni jezik i gestove

Korišćenje pokreta ili znakova može pomoći vašem detetu da komunicira pre nego što izgovori prvu reč. Evo primera. Zamislite da se igrate sa kockicama, slažući nešto. Vi uzimate kokice i dajete ih svom detetu. Bebe će ispružiti svoju malu ruku ili čak samo pogledati uvis da traže sledeću.

Umesto toga, možete pokušati da im date jednostavan znakovni jezik. Dok vaše dete gleda prema vama ili pruža ruku, pokažite mu kockicu i sačekajte nekoliko sekundi. Ako ne pokaže prema kockici onda ga naučite da vam je zatraži pokazujući mu znakovnim jezikom i gestovima kako se to radi. Ohrabrite svoje dete da vas oponaša, a zatim mu dajte nagradu – u ovom slučaju, kockicu.

3. Čitajte priče zajedno

Prednosti čitanja vašoj bebi ne mogu se proceniti! Istraživanja pokazuju da će deca koja čuju više reči na kraju naučiti i koristiti više reči. Primer: Jedno istraživanje je pokazalo da kada roditelji čitaju samo jednu knjigu dnevno svom detetu, do trenutka kada dete krene u vrtić, čuju 1,4 miliona reči više od dece kojoj se ne čita.

Zato izgradite rutinu pričanja priča rano u životu. Vaše dete će imati koristi od izlaganja novim rečima (da ne spominjemo prijatno vreme druženja sa vama), piše Motherly.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba