• 0

Bebe u stomaku osećaju šta jedete: Istraživanje otkriva sve o čulu ukusa kod beba

"Trudnice jedu za dvoje" je izraz koji nije toliko daleko od istine

  • 0
Foto:Shutterstock

Trudnoća sa sobom donosi mnoge lepote i zanimljivosti formiranja novog života o kojima do nedavno i nismo mnogo znali. Pa tako, nova istraživanje Durham Univerziteta potvđuju da su sada proširena znanja o razvijanju čula kod nerođenih beba, posebno čulo ukusa i mirisa.

Kako navodi Cosmopolitan, u istraživanju u kojem je učestvovalo sto žena u različitim periodima trudnoće, u vidu tableta, je konzumiralo 440 grama karotina i 400 grama kelja u prahu, kako bi se uz pomoć 4D skenera snimile bebine reakcije i ekspresije lica na pojačan ukus.

Ispostavilo se da, kada bi majka uzela kelj u prahu, beba bi napravila grimasu kao da plače, dok je nakon karotina mogao da se vidi smešak na licu bebe. 

Foto:Shutterstock

Naučnici navode da veruju kako bebe čulo ukusa imaju tako što udišu i gutaju amnionsku tečnost koja ih konstantno okružuju tokom trudnoće. Iako su analize još u toku, trebalo bi da se otkrije više o preferencijama u hrani nakon rođenja.

- Sada pratimo ove bebe da vidimo da li se navikavaju na ukuse ako su izložene na duži rok - istakla je vođa istraživačkog tima Bejza Ustun: - U ovoj fazi, zamolili smo majke da konzumiraju ukus šargarepe ili kelja svaki dan u poslednje tri nedelje trudnoće. Nakon porođaja testiramo bebe i njihove reakcije na kelj i šargarepu u toku prvog meseca života. Očekujemo da ćemo videti manje reakcija uplakanih na kelj ako su fetusi bili izloženi kelju u materici jer su navikli na njegov ukus.

Foto:Shutterstock

Stručnjaci veruju da ono što majke biraju da jedu u toku trudnoće može da uticče na detetov izbor hrane nakon rođenja. 

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba