• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Škola za tinejdžerke trudnice i one koje su postale mame: Zajedno sa svojim bebama nastavljaju da se obrazuju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Skoro sve učenice u Linkoln park gimnaziji, koja od 2005. služi isključivo majkama tinejdžerkama, imaju između 14 i 19 godina

  • 1
Tinejdžerka, trudna tinejdžerka Foto: Shutterstock

Linkoln park izgleda kao bilo koja druga američka srednja škola - peščana cigla, školski autobusi parkirani ispred i američka zastava koja se vijori na povetarcu. Ali unutra, pored zvukova tinejdžera koji idu na časove, čuju se plač i brbljanje beba.

Škola u Teksasu za majke tinejdžerke pokazuje kako se mladi životi podržavaju i preoblikuju usled različitih životnih okolnosti. Ova škola je utočište za mnoge mame tinejdžerke koje nisu želele da se odreknu obrazovanja, ali i odlično savetovalište za one koje ne znaju kako dalje.

Početkom 2021. godine Helen je jela više nego obično, a ova 15-godišnjakinja nije mogla da objasni zašto joj je apetit toliko porastao.

- Da li je ovo normalno? - upitala je stariju sestru.

- Moglo bi biti - odgovorila je njena sestra.

Ali Helen je takođe bila neraspoložena i stalno bi se svađala sa porodicom i prijateljima. Onda joj je menstruacija kasnila. Na svoj rođendan saznala je da je trudna.

Ubrzo su je se prijatelji klonili, optužujući je da je koristila trudnoću da "zadrži momka", a otac njenog deteta, njen drug iz razreda, prestao je da razgovara sa njom. Konačno, pred kraj trudnoće, odlučila je da promeni školu.

Tinejdžerka, trudna tinejdžerka Foto: Shutterstock

Škola za mame i bebe

Na zidovima nalaze se plakati koji podstiču odlazak na koledž i stoje pored onih koji promovišu časove roditeljstva. A pored glavne zgrade je i dnevni centar za bebe.

Škola u Braunsvilu u Teksasu, gradu na američko-meksičkoj granici, jedan je od poslednjih centara specifične obrazovne usluge - za podučavanje majki tinejdžerki.

Latinoamerikanke imaju najveću stopu tinejdžerske trudnoće od bilo koje grupe, a stručnjaci upozoravaju da će nakon odluke Vrhovnog suda iz 2022. da ukine saveznu zaštitu od abortusa, taj broj verovatno rasti.

Skoro sve učenice u Linkoln park gimnaziji, koji od 2005. služi isključivo majkama tinejdžerkama, imaju između 14 i 19 godina.

U godini kada je majčinstvo bilo u središtu američkog kulturnog i političkog razgovora, Linkoln park nudi uvid u to kako oblikuje živote mladih žena koje se već suočavaju sa izazovima ove neočekivane i monumentalne životne promene.

Tinejdžerka, trudna tinejdžerka Foto: Shutterstock

Bezbedan prostor

Ono što je ubedilo Helen da se prebaci u Linkoln park je to što je mogla da odvede svoju bebu u školu. U njenom rancu, pored njenih knjiga i dnevnika bile su pelene i odeća za bebe za njenu ćerku Dženin, koja sada ima osam meseci.

- Nekada sam bila samo ja, sada moram da mislim na sebe i svoju bebu - rekla je.

U školu je upisano oko 70 đaka, iako se taj broj menja tokom cele godine kako se novopečene učenice pridružuju, a neke mlade majke odlučuju da se vrate u prethodne škole posle porođaja. U vreme posete BBC-a Linkoln parku, upisano je sedam srednjoškolki mlađih od 14 godina, kao i tri učenice od kojih svaka ima po troje dece.

Nastavni plan i program je potpuno isti kao iu ostalim školama u okrugu, a od učenika se i dalje očekuje da polože nastavu. Ali razlike su u detaljima.

Školski autobusi koji prevoze neke od učenica imaju autosedišta za bebe. Ujutru učenice mogu da pokupe doručak za sebe i za svoje dete. Njihove bebe mogu besplatno pohađati školski vrtić.

Učenicama se dozvoljavaju opravdani izostanci na pregledima kod lekara svoje dece.

Tinejdžerka, teen mama Foto: Shutterstock

U školi se rađaju neraskidiva prijateljstva

Aleksis je, kao i Helen, imala 15 godina kada je saznala da je trudna. Koristila je tri kućna testa za trudnoću i svi su bili pozitivni. I dalje poricana, posetila je doktora, koji je potvrdio da će dobiti dečaka.

- Bilo mi je tako teško. Nisam želela da odustanem jer sam znala da to nije ispravan način da se nosim sa tim.

Njen sin sada ima skoro godinu dana.

Unutar učionica postoji dubok osećaj drugarstva i intimnosti koji je skoro šokantan za autsajdere, iako je očigledno veoma prirodan za učenike i osoblje.

Sedeći na času matematike jednog utorka ujutru, Aleksis se okrenula da kaže svom nastavniku, gospodinu Aredondu, da se već prijavila za predstojeću školsku godinu.

Aleksis i njeni drugovi iz razreda su se okrenuli prema vratima, dok je jedna učenica kasno ušla na čas. Vidljivo pri kraju trudnoće, hodala je polako, uz lagano geganje. Devojke su se sve nasmešile, a Aleksis je ispružila ruku dok joj je drugarica iz razreda prišla bliže.

- Želim da dodirnem tvoj stomak - rekla je.

Statistika maloletničke trudnoće

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na svakih 1.000 mladih žena starosti od 15 do 19 godina, 15 je rodilo 2020. godine. Podaci ne uključuju stope nataliteta za tinejdžerke mlađe od 15 godina.

Čak i sa ukupnim nacionalnim padom, Teksas ostaje iznad nacionalnog proseka i stalno je među prvih 10 država sa visokom stopom nataliteta tinejdžera.

U Braunsvilu, tinejdžerske trudnoće čine 12% - više od jednog od 10 - porođaja u gradu.

Postoji bezbroj faktora koji igraju ulogu u stopi trudnoće među tinejdžerkama, ali u Teksasu neki stručnjaci navode stroge državne zakone o abortusu i činjenicu da seksualno obrazovanje nije obavezno u školama.

Tinejdžerka, teen mama Foto: Shutterstock

- Sve dok ne podelimo te informacije sa njima, oni se neće obrazovati - rekla je Sintija Kardenas, direktorka srednje škole Linkoln Park.

- Nije im data mogućnost da biraju da li žele posledice ili ne.

Tinejdžerke u Teksasu koje zatrudne moraju se snalaziti u složenom javnom zdravstvenom sistemu da bi pristupile nezi ili se na drugi način suočiti sa nekim od najstrožih zakona o abortusu u zemlji ako odluče da prekinu trudnoću.

Putovanje van države radi nege za abortus često nije opcija za žene sa niskim primanjima, posebno kada su maloletne.

Helen je rano u trudnoći razmišljala o abortusu ili davanju ćerke na usvajanje. Njena majka je rekla da će podržati svaku odluku koju donese. Ali na kraju, kada se porodila i videla svoju devojčicu, Helen je odlučila da je zadrži.

- Moja beba je najbolja stvar koja mi se dogodila - rekla je Helen.

Dženin, aktivna beba o kojoj se brinu u vrtiću, svaki dan nosi veliku mašnu različite boje oko glave koja odgovara njenoj odeći. "Imam ljubav svog života u svojim rukama, ona je sve za mene", rekla je njena majka.

Helen će za godinu dana završiti srednju školu. Sanja o tome da ide na koledž i da može da izdržava svoju ćerku. Ali u stvari, samo oko polovina majki tinejdžerki završava srednju školu, a još manje ih nastavlja da pohađa višu diplomu, prema CDC-u.

Borbe majčinstva su teške, posebno u ranoj fazi. Studije pokazuju da je postati majka tinejdžerka faktor rizika za depresiju. Žene koje su zatrudnele kao tinejdžerke čine više od polovine svih majki na socijalnoj pomoći.

Stres siromaštva i mladosti sa kojima se suočavaju mame u Linkoln parku dovode do toga da neke postanu nezainteresovane za školu ili da misle da će biti nemoguće nastaviti dalje obrazovanje sa detetom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Kada Rozajac

    22. maj 2023. | 01:01

    Interesuje me trudnoca posle pedesetiih

    Podelite komentar