• 0

Prepunjenost dojki i mastitis nisu isto: Doktorka objašnjava kako da prepoznate razliku

Kad se broj podoja smanjuje, prepunjenost dojki je prirodan proces koji se rešava na jednostavan način

  • 0

Dojenje kao najbolji način povezivanja mame i bebe i majčino mleko koje je najbolja prirodna hrana za bebu i pored brojnih prednosti izazivaju niz nedoumica kod majki.

Jedna od njih je i pojava mastitisa, odnosno pojava prepunjenosti dojki koje izgledom podsećaju na mastitis.

- Neće svaka mama imati mastitis, ali će svaka mama imati prepunjenost dojki, jer je to prirodan način kad beba počne da smanjuje broj podoja – kaže za Ona.rs doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina.

- Naime, tokom perioda dojenja, tokom uvođenja nemlečne hrane ili tokom perioda rasta bebe dolazi do takozvanih skokova rasta, kada se broj podoja smanjuje. U tom periodu može da dođe do prepunjenosti dojki.

To, ističe naša sagovornica, ne znači da je došlo do mastitisa, čak i ako su dojke tvrde, tople, čak i crvene – ne mora da bude znak da je došlo do infekcije.

- Tad bi trebalo potencirati dojenje na obe dojke da bi došlo do smanjene prepunjenosti, a na kraju podoja majka bi trebalo da se izmlaza. Takođe, između podoja možete stavljati obloge; savetuje se stavljanje listova kupusa, jer on smanjuje proizvodnju laktacije.

Mastitis se, navodi dr Ličina, javlja kad je kod već prepunjene dojke došlo do infekcije; nekad to može biti bakterijska, nekad virusna, a nekad gljivična infekcija. Mnoge mame su tad zabrinute i ne znaju da li bi u tom slučaju smele da nastave sa dojenjem.

- Nemojte prekidati podoj – savetuje dr Ličina.

- Dojku zahvaćenu mastitisom izmlazajte, a drugu dajte bebi i, naravno, idite kod lekara koji će vam prepisati terapiju za mastitis.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

Video: Kad je vreme za uvođenje nemlečnih namirnica u ishranu bebe

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba