• 0

Kad bi beba prvi put trebalo da proba jagode, jaje i kikiriki? Ovo su najnovije preporuke

Pojedine hiperalergijske namirnice mogu da izazovu pojavu ekcema kod beba

  • 0

„Ako dete mlađe od godinu dana pojede jagodu, velika je šansa da će imati alergijsku reakciju i dobiti ekcem.“

„Moja beba je sa nepunih devet meseci pojela mandarinu i ništa joj se nije desilo.“

Ovakve i slične rečenice zbunjuju mlade i neiskusne majke koje dobijaju oprečne informacije o hiperalergijskim namirnicama i „pravom trenutku“ za njihovo uvođenje u bebinu ishranu.

- Po novim preporukama, ne bi trebalo odlagati uvođenje hiperalergijske hrane u ishranu bebe – kaže za Ona.rs doktor medicine i klinički nutricionista Olga Ličina.

- Po tim preporukama, trebalo bi da se od šestog meseca uvode sve namirnice, pa i jagode, kikiriki, gluten, mlečni proizvodi i citrusi, jer odlaganjem uvođenja hiperalergijske hrane ne dolazi do odlaganja alergijske reakcije.

Ipak, ona ne savetuje da se takva hrana uvodi pre devetog, odnosno 12. meseca, u zavisnosti od namirnice do namirnice. Zašto?

- Zato što najpre imamo mali broj lekova koji su preporučeni za tako malu decu. Dalje, digestivni trakt bebe je još nezreo, kao što je i imuni sistem nezreo, i beba će mnogo burnije reagovati nego kasnije u životu – objašnjava dr Ličina.

Ona podseća da je dojenje najbolji način da se izbegne nastajanje alergija i ekcema, ali je na stanovištu da sa uvođenjem svih namirnica u bebinu ishranu ne treba žuriti.

- Dojenje je najlepši način povezivanja majke i bebe. Ono pruža mogućnost da zajedno probate nove ukuse i da pratite da li se ta namirnica bebi dopada ili ne – savetuje dr Ličina.

Prema njenim rečima, bebi je potrebno osam do 10 puta davati istu namirnicu da bi se ona navikla na nju. Ukoliko potencirate mnogo različitih namirnica odjednom, beba neće formirati prag ukusa za određenu namirnicu.

Doktorka ima savet za sve mame koje su odlučile da uvođenje novih, hiperalergijskih namirnica odlažu što duže mogu:

- Nemojte se takmičiti sa drugim mamama koje su svojim bebama uvele neke namirnice, a vi to niste još učinili. Jer, samo vi i vaša beba znate koji vam ritam odgovara.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

Video: Kad je vreme za uvođenje nemlečnih namirnica u ishranu bebe

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba