• 0

Da li obuvanje obuće bebama kada za tim nema potrebe može biti štetno?

Ortopedski problemi su često genetski, a ne rezultat nošenja određene vrste obuće, tvrdi lekar

  • 0
Bebe, obuća Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana, na društvenoj mreži "Fejsbuk" pojavila se objava u vidu rendgenskog snimka bebinih stopala, a u objavi se impliciralo da baš zbog stanja koje prikazuje rendgenski snimak, roditelji ne bi trebalo da svojim bebama obuvaju cipele jer to može negativno uticati na njihov razvoj.

- Rendgenski snimak 10-mesečnog pacijenta, gde možete videti koliko je važno da bebe ne nose cipele. Bebina stopala su u kontinuiranom rastu i formiranju, obuvanje bebe iako izgleda lepo je potpuno štetno, jer je potrebno vreme da se struktura kostiju deteta u potpunosti konsoliduje - pisalo je.

Neki komentatori su ovu objavu shvatili pogrešno i zaključili da nikada nije bezbedno nositi cipele.

"Ovo sam pročitao pre više od 30 godina, tako da moj najstariji nikada nije nosio cipele dok nije napunio godinu dana", stoji u jednom od komentara.

Stručnjaci za podijatriju rekli su za USA Today da iako cipele nisu neophodne za bebe, cipele koje dobro pristaju, ako se kratko nose, neće negativno uticati na razvoj. Dr Džerod Smit, podijatar i profesor podijatrijske medicine rekao je da obuvanje cipela bebama nije inherentno opasno sve dok "uska, strukturirana cipela nije nošena tokom dužeg vremenskog perioda".

Što se tiče komplikacija koje "Fejsbuk" objava sugeriše da nošenje cipela može da izazove, Smit je rekao da "nikada nije video da se to manifestuje u stvarnom životu u lečenju pacijenata". On je dodao da se na tvrdnju ne može definitivno odgovoriti kroz nauku jer istraživačka etika ne bi dozvolila da se takva studija dogodi.

Dr Lui, pedijatar i predsednik Američkog koledža za pedijatriju stopala i skočnog zgloba koji je specijalizovan za lečenje dece mlađe od 3 godine, rekao je da je rendgenski snimak uključen u objavu "savršeno normalan" snimak.

Kao i Smit, on je naglasio da je dužina vremena nošenja cipela ključna. Tvrdnja u objavi na društvenim mrežama ne precizira da li se odnosi na dugotrajno nošenje cipela ili uopšte.

Ortopedski problemi su često genetski, a ne rezultat nošenja određene vrste obuće, rekao je on.

Bosonogost može pomoći bebama da razviju koordinaciju, ravnotežu. Ako su bose kada je to moguće, to može pomoći bebama da nauče da hodaju sve dok to rade u bezbednom okruženju, kaže dr Majkl Kojer, hirurg stopala i skočnog zgloba sa sertifikatom odbora.

- Ovo će im omogućiti da razviju koordinaciju i ravnotežu dok počnu da osećaju osećaj tla ispod stopala i omogućavaju mišićima stopala da se razvijaju i funkcionišu prirodnije - rekao je on.

Kada počnu da hodaju redovnije, cipele su važne za zaštitu njihovih stopala od oštrih predmeta ili drugih opasnosti, dodao je Kojer. Američka akademija za pedijatriju takođe preporučuje da bebe idu bez cipela i kaže da su čarape dovoljne da im stopala budu topla.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba