• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako zabaviti novorođenče: Beba voli društvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se "igrati" sa bebama?

  • 1
novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Novorođenče, iako ne može da drži još uvek pravu igračku u rukama ili da se igrati njom, i njemu čak može biti dosadno ukoliko roditelji ne komuniciraju sa njim u trenucima kada su budni.

Ne sekirajte se ako beba u nekim momentima bude budna, a sama - nekada je teško postići sve odjednom i animirati ih u aktivnim delovima njihovog dana. Takođe, ne znači da u svakom momentu bebi može biti dosadno, pa morate uletati sa zvečkama, pesmicama ili bilo kojim vrstama pažnje. Čak i novorođenče ume da se odmara samo kada se probudi, da ne morate odmah da ga zasipate igračkama.

Naravno, što više osmeha, "gu-gu, ga-ga" slatkih reči  i maženja, to bolje. Evo nekoliko momenata koje beba obično mnogo voli i koje možete da joj obezbedite.

1. Beba voli društvo starijih

Ne uživate samo vi u ćaskanjima vaših prijatelja i rodbine, već i beba. Zato slobodno "parkirajte" kolevku ili krevetac u prostoriju sa dešavanjima i pozovite nekoga na "brzo ćaskanje". Tako bebu i slobodno držite blizu dok čitate nešto ili gledate televizor, jer tako ćete se navići da bude sa vama i kada obavljate obaveze po kući, njoj će biti zanimljivo da gleda vaše aktivnosti.

Nošenje bebe, uspavljivanje bebe Foto: Shutterstock

2. Nosite je češće

Bebe vole ritam vaših pokreta. Nošenje im dođe kao masaža, a zvukovi oko vas su im trenutak za dodatno uživanje, zato slobodno prošetajte po dvorištu ili po svojoj okolini. Pronađite nosiljku za bebu koja vam je udobna i koja ima dobar oslonac za glavu vašeg novorođenčeta.

Pored toga što vašoj bebi pruža dobro mesto sa kojeg može da vidi svet oko sebe, ovo ima dodatnu korist jer vam oslobađa ruke za jednostavne poslove oko kuće, kupovinu namirnica i druge poslove. Kada beba počinje samostalno da drži svoju glavu, obično oko trećeg meseca, nosite je tako da može videti sve pred sobom - okrenite njena leđa sebi.

beba, devojčica, traka za glavu, mašna Foto: Shutterstock

3. Zanimljiv pogled

Pružite joj s vremena na vreme nova mesta i stvari koje može videti. Pomerite joj krevetić ili sedište za decu sa jedne zanimljive tačke na drugu. One uživaju čak i u senkama po zidovima, pokretima zavese ili oblicima biljaka po vašoj kući ili u dvorištu.

beba Foto:Shutterstock

Ovo daje naviku detetu da uživa u stvarima oko sebe čak i kada niste u njegovoj blizini, navodi "Babycenter.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Boža zemunac

    20. oktobar 2023. | 06:18

    A moja mama i baba ovo nisu znale.Auuu...

    Podelite komentar