• 0

"Mama" ili "tata": Koja je najčešća bebina prva reč i zašto

Kome će se beba prvo "obratiti"?

  • 0
beba bebina prva reč Foto: Shutterstock

Jedna od mnogih radosti roditeljstva je onaj momenat kada vaša beba izgovara prve reči. Međutim, uvek je velika neizvesnost i prećutna igra u kući ko će biti pobednik ovog "mama-tata" takmičenja. 

Različiti faktori utiču na to kojem će roditelju prvo zaigrati srce, ali ne gledajte na ovo kao na to da ste umesto trofeja dobili tapšanje po ramenu ili da se pitate "A ja?". Sigurno ste odmah sledeći na redu.

Prvi glasovi 

Hajde da se osvrnemo na pojave novih glasova u bebinom takoreći govoru. Najpre, bebe se koriste glasovima "ap" ili "ba", a nakon šest meseci počinju sa dodavanjem novih vokala. Samim tim, počinju emocije da iskazuju izgovorom, tako da se možete odvići od plakanja kao glavnog pokazatelja osećanja.

mama, tata, beba, spavanje, san Foto:Shutterstock

Mama ili tata?

I, konačno, ono što vas sigurno najviše zanima-koja je prva reč?  Eksperti navode da se slova M, T i D rano pojavljuju kod deteta, ali kada je u pitanju građenje čitava dva sloga, onda je to uglavnom reč "dada", što asocira na "tata".

Da, bebe su sklonije govorenju "tata" kao prve reči. Jedan od razloga je taj što se suglasnik T lakše izgovara od usnenog M. Koji god da je razlog, hvaljenje ponosnih očeva, drage mame, ne možete izbeći u ovom slučaju. Ali ipak, mame se ne predaju tako lako, jer drugi faktor može ići i u njihovu korist.

Isto tako veliku ulogu igra i reč koju beba češće čuje. Zato, situacija je neizvesna. Mame pripremite se na danonoćno ponavljanje, a tate mogu da pokušaju da se oslone na tehnički i prirodni deo izgovora.

Porodica, mama, beba Foto: Pexels

Svaka beba je jedinstvena, a koja je prva reč koja će preći preko slatkih usnica vašeg mališana ne određuje koga više voli, navodi  "Care.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba