• 0

Sve više žena govori o "trudničkom nosu": Kako se manifestuje ova pojava i da li se povlači?

Iako je većina povećanog volumena krvi namenjena podršci rastućem fetusu i materici, svi delovi tela dobijaju povećan protok krvi tokom trudnoće

  • 0

Ako ste ikada bile trudne, verovatno ste veoma upoznate sa svim hormonskim promenama koje se dešavaju i kako su te promene uticale na vas fizički, emocionalno i mentalno. Jedan uobičajeni simptom hormona trudnoće je nešto što se naziva "trudničkim nosom". Sada mame dele svoja iskustva sa trudničkim nosom na "TikTok-u", a sa video-snimcima se mnoge poistovećuju i svoje proživljene trenutke okreću na šalu.

Žene svuda dele videe ​​na kojima se nalaze njihove fotografije pre i tokom i posle trudnoće kako bi pokazale velike razlike u tome kako njihov nos izgleda u svakoj fazi. U većini slučajeva, njihovi nosevi izgledaju primetno veći u kasnijim fazama trudnoće.

Neke od razlika su suptilne za neke žene, a za druge je razlika odmah uočljiva. Uparite te fotografije sa urnebesnim "TikTok" zvucima i pesmama, i "voila", trend je rođen.

Šta je "trudnički nos"?

Ovo je veoma stvarna pojava. Hormoni, posebno estrogen, povećavaju protok krvi svuda kada ste trudni. Posebno povećavaju dotok krvi u sluzokožu tela, što može izazvati otok i nadutost u tim oblastima. Očigledno, naši nosevi sadrže sluzokožu - zbog toga mogu izgledati fizički veći tokom trudnoće.

Rinitis u trudnoći je takođe uzrokovan upalom te iste sluzokože, što uzrokuje začepljenost nosa. Ako ste trudni, možda nećete primetiti promenu u izgledu nosa, ali sigurno ćete primetiti da vam je nos hronično začepljen, piše "Motherly".

- Iako "trudnički nos" nije medicinski izraz, čini se da su nosevi kod mnogih žena veći pred kraj trudnoće, a one takođe mogu da dožive češću drenažu iz nosa nego pre trudnoće - kaže dr Džesika Mejden, doktor medicine za "Parents".

- Ove promene u nosu su posledica hormonski posredovanog povećanja zapremine krvi koja cirkuliše tokom trudnoće.

Iako je većina povećanog volumena krvi namenjena podršci rastućem fetusu i materici, svi delovi tela dobijaju povećan protok krvi tokom trudnoće. Ovaj protok krvi je takođe razlog zašto ćete možda morati češće da urinirate.

Nažalost, ponekad to dovodi do povećanja krvarenja iz nosa - što je bezopasno.

Iako neke "TikTok" trudnice i mame kažu da im nosevi nikada više nisu izgledali isto, dr Majden kaže da bi promene trebalo da budu privremene.

- U većini slučajeva, "trudnički nos" nestaje oko šest nedelja nakon porođaja - zakjučuje ona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba