• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko treba da prođe od bebinog rođenja da bi je drugi držali?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novoređenče je, naravno, u centru pažnje, ali sa koliko meseci prestaje "ljubav iz daleka" drugih ljudi?

  • 0
novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Novim roditeljima nekada može da predstavlja veliki izazov kako da ograniče porodicu i prijatelje u želji da u rukama drže njihovo novorođenče.

Ako se pitate da li je prihvatljivo da gosti drže njihovu tek rođenu bebu, odgovor je ipak - ne. Zapravo, roditelji bi trebalo da pokušaju da ograniče broj posetilaca sa kojima njihova beba uopšte dolazi u bliski kontakt. 

Ova "pozitivna sebičnost" je veoma bitna, ali do kad treba da traje, i kako sve to izgleda u očima mališana, objašnjava "Hopkinsallchildrens.org".

Da li okej da gosti drže moju tek rođenu bebu?

Sigurno ste goreli od želje da upoznate vašeg mališana, ali verujte da su i drugi bili u velikom iščekivanju. Ipak, razmislite o tome da vaša šira porodica i prijatelji sačekaju sa svojom posetom još dva do tri meseca, da imuni sistem vaše bebe ojača.

Novorođenčad nisu imala vremena da razviju svoj imuni sistem, tako da su u većem riziku od razvoja infekcija i bakterijama i virusima.

novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Higijena pri upoznavanju bebe sa njima nepoznatim rukama

Svako ko dođe u blizak kontakt sa novorođenčetom mora prvo da opere ruke. Takođe bi bilo dobro i da ukloni bilo kakav nakit sa ruku.

Takođe, koliko god da su bebi obrazi divni i mame na štipkanje, posetioci ne bi smeli da ljube bebu ili da joj budu preblizu lica. Strpite se, brzo će proći taj period odstojanja i ti obraščići će biti tu za vaše poljupce!

Kako reći porodici i prijateljima da nije još vreme za druženje sa bebicom?

Jasno je da može da bude neprijatna situacija ukoliko vas neko pita da li sme da drži bebu, a vi morate da kažete ne. Ali ne opterećujte se time. Jednostavno objasnite onome ko želi da drži vašu bebu onako kako je vama predočio pedijatar i naglasite zašto je bitno da se beba prvo vreme voli "sa daljine" i shvatiće da je u pitanju isključivo zdravlje mališana dok ne ojača. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Za svaki zalogaj dobijaš neodoljivu reakciju: Samo joj dajte hranu i nema srećnije bebe od nje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba