• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ima razloga za brigu ako beba kasnije prohoda?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U kom mesecu bebe obično prohodaju i da li je u redu ako vaša bebica malo kasni?

  • 0
beba, dubak, devojčica, hodalica Foto: Shutterstock

Postoji mnogo razloga zašto beba ne hoda u skladu sa postavljenim razvojnim prekretnicama.

Deca generalno počinju sa hodom u povećem razdoblju od 9 do 18 meseci, ali ne može sve biti onako kako čujemo, pročitamo ili nam je rečeno "to tako treba". Naravno postoje stvari koja medicina sa razlogom objašnjava zašto treba nešto da se desi i kako ide tok razvijanja deteta. No, postoje stvari koje nisu fiksne, a koje će vam doktor najbolje reći.

Mnoge stvari u sekundi mogu uzrujati nove roditelje, pa tako i slučaj sa hodanjem. Sve je okej dok nečije dete ne prohoda pre vašeg, onda kreće gradacija od pitanja "pa kad će?" do "zašto nije još uvek? Da li je sve u redu?"

Kratko rečeno jeste, ako period ne pređe gornju granicu od godinu i po dana starosti bebe onda nema razloga za brigu, kako navode eksperti. 

Pored bitnog razvtka motornih sposobnosti kod beba kao što je hodanje koje razvija glavne mišiće nogu, postoje i drugi faktori od čega zavisi period kada će prohodati dete. Jedan razlog koji se posebno ističe jeste njihova volja za tim. Da, ako bebe nisu spremne ili ih ne interesuje hodanje, onda je šansa slabija da će poklapati za očekivanja određena u tom dobu.

beba, dete, beba hoda, nasmejana beba, srećna beba Foto:Shutterstock

Dok sa druge strane mogu pokazati veliku znatiželju i potruditi se da prohodaju što pre, kako bi te male noge krenule u avanture.

U slučaju da primećujete slabije pokrete ili se brinete da nešto nije u redu, uvek se posavetujte sa nekim stručnim. Međutim, možda i sami primetite da bebi ipak odgovara da je kraljevski nosite, te okleva ovoj lekciji, zaključuje "parents.com"

Video: Kad bi bebi trebalo uvesti slatkiše?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba