• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pilula protiv postporođajne depresije stiže na leto: Pomaže u resetovanju funkcije mozga

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi lek je napravljen tako da brzo rebalansira disregulisane moždane mreže odgovorne za raspoloženje, uzbuđenje i ponašanje

  • 0
Postporodjajna depresija

Foto: Shutterstock

U avgustu 2023. mogla bi da bude odobrena prva pilula napravljena za žene koje se bore sa postporođajnom depresijom, piše "Daily Mail".

Proizvođači lekova “Sage Therapeutics” i “Biogen” sa sedištem u Masačusetsu najavili su da bi Uprava za hranu i lekove (FDA) mogla da odobri lek do 6. avgusta.

“Zuranolon” je antidepresiv koji bi pacijentkinje trebalo da uzimaju dve nedelje. Ovo je veliki kontrast u odnosu na druge lekove na tržištu za postporođajnu depresiju. Primera radi, lek koji se zove “zulresso” primenjuje se putem infuzije kontinuirano tokom 60 sati.

Šta je postporođajna depresija?

Postporođajna depresija muči sve veći broj majki. Simptomi mogu da budu iscrpljujući, od dubokog očaja i čestog plača do misli o povređivanju bebe ili nepovezanosti sa bebom.

- Vidimo potencijal da “zuranolon”, ako bude odobren, postane nova opcija koja može da pomogne u rešavanju velikog depresivnog poremećaja i postporođajne depresije - kaže dr Praja Singal, izvršna potpredsednica “Biogena” i šefica istraživanja.

- Prihvatanje FDA prijave i davanje prioritetnog pregleda su važne prekretnice u misiji koju “Biogen” i naš partner u saradnji “Sage” dele za unapređenje razumevanja i lečenja depresije.

Kako funkcioniše pilula?

Novi lek pripada kategoriji lekova koji ciljaju GABA receptore u mozgu, koristeći supstancu koja se zove neurosteroid. Napravljen je tako da brzo rebalansira disregulisane moždane mreže odgovorne za raspoloženje, uzbuđenje i ponašanje, kako bi pomogao u resetovanju funkcije mozga.

Beba i mama

Foto: Shutterstock

Kad je osoba depresivna, neurotransmiteri GABA i glutamat su izbačeni iz ravnoteže i utiču na aktivnost neurona.

Tretmani za depresiju obično imaju za cilj da povećaju nivoe serotonina u mozgu, ali sve veći broj istraživanja pokazuje da GABA put može da bude jednako efikasan.

Šta su pokazala ispitivanja?

Kompanije za lekove traže odobrenje FDA na osnovu svojih pet ispitivanja kod velikog depresivnog poremećaja i dva ispitivanja kod postporođajne depresije. U randomizovanoj studiji SKYLARK faze 3, žene koje su primale lek u dozi od 50mg osećale su se bolje posle tri dana.

Žene sa postporođajnom depresijom ocenjivane su na osnovu Hamiltonove skale za depresiju od 17 stavki (HAMD-17). Skor od nula do sedam smatra se normalnim, dok je skor od 20 ili više (što ukazuje na najmanje umerenu težinu) obično potreban za ulazak u kliničko ispitivanje.

Žene su bile upisane ukoliko je prošlo manje od šest meseci od porođaja i imale su veliku depresivnu epizodu koja je počela tokom trećeg trimestra ili pre četiri nedelje po porođaju.

One koje su primale “zuranolon” svake večeri tokom dve nedelje doživele su veće smanjenje HAMD rezultata od žena koje su primale placebo pilulu.

Već 15. dana, prosečno smanjenje HAMD rezultata bilo je 15,6 kod žena koje su primale “zuranolon” u odnosu na 11,6 u placebo grupi.

Takođe, 45. dana žene koje su lečene “zuranolonom” nastavile su da pokazuju veće smanjenje HAMD rezultata od žena koje su primale placebo (pad od 17,9 poena, odnosno 14,4 poena).

Žena doktorka lekarka ordinacija

Foto: Shutterstock

- Osećamo ogromnu odgovornost prema pacijentima koji pate od velikog depresivnog poremećaja i postporođajne depresije da im omogućimo novu potencijalnu opciju lečenja - kaže dr Laura Gault, glavni medicinski službenik u kompaniji “Sage”.

- Većina trenutno odobrenih terapija može da traje nedeljama ili mesecima. Posvećeni smo unapređenju tretmana koji bi mogli da pomognu lekarima i pacijentima brzim rešavanjem simptoma depresije.

Od bebi bluza do postporođajne psihoze

Postporođajnu depresiju ne treba mešati sa “bebi bluzom”, uobičajenom pojavom nakon porođaja koju karakterišu promene raspoloženja, depresija i plač. Obično se javlja nekoliko dana nakon porođaja i može trajati nekoliko nedelja.

U ekstremnijim slučajevima, novopečena majka može da doživi postporođajnu psihozu. Reč je o veoma retkom stanju koje se obično razvija tokom prve nedelje posle porođaja. Novopečena majka sa psihozom ima izmenjeno iskustvo stvarnosti koje ometa njenu sposobnost da normalne funkcioniše.

Postpartalna psihoza, koja ima tendenciju da uključi paranoju, dramatične promene raspoloženja, halucinacije, zablude i samoubilačke i/ili ubistvene misli, može se lečiti.

Video: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“: Zorana je pobedila depresiju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba