• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odloženo presecanje pupčane vrpce može da ima više zdravstvenih benefita po dete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve je veći broj istraživanja koji opovrgavaju staru teoriju da se pupčana vrpca seče odmah pri porođaju, a evo šta o svemu tome kaže neonatolog

  • 0
novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe

Foto: Shutterstock

Istraživanja pokazuju da, ukoliko se pri porođaju odloži presecanje pupčane vrpce za par minuta, to može da rezultira u progresivnijem neurološkom razvoju deteta u kasnijem dobu.

Deca čije su pupčane vrpce presečene posle tri minuta imaju više razvijene socijalno-društvene veštine i motoriku u odnosu na one kod kojih je vrpca presečena u prvih deset sekundi. Naime, razlike u IQ-u ne postoje.

Neonatolog u "Brighton&Sussex" medicinskoj školi u Britaniji, dr Heiki Rab, rekla je za žurnal "Jama Pediatrics" sledeće:

- Postoji sve više dokaza od znatnog broja odrađenih studija koji pokazuju da sva novorođenčad, ona rođena u terminu i ona rođena ranije, imaju benefite od dodatne količine krvi iz placente, prilikom rođenja.

Odlaganje presecanja pupčane vrpce omogućava većoj količini krvi da protiče iz placente u novorođenče, ponekad povećavajući mu volumen za čak jednu trećinu.

Gvožđe je tu ključan faktor jer je ono zaduženo za razvoj mozga. Dodatna krv omogućava bebi da se bolje nosi s tranzicijom iz materice u stvarni svet; njena pluća dobijaju više krvi, samim tim i više kiseonika.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da ovo važi većinski za dečake, a razlog za to dr Rab je pronašla u višku estrogena kod devojčica, koji im pruža dodatnu zaštitu.

- Ranije se verovalo da je presecanje vrpce odmah nakon izlaska bebe iz materice ključno jer sprečava hemoragiju kod majki, međutim to nije potkrepljeno dokazima. Bebe koje su rođene prevremeno najviše beneficiraju od odlaganja presecanja i pokazala su značajno bolji krvni pritisak, manju potrebu za lekovima i manju mogućnost razvijanja nekrotizirajućeg enkolitisa, navodi dr Rab.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba