• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sasvim je normalna trudnoća nakon 35. godine: Nauka na strani majki

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su sve češće zaplašene onim čuvenim vozom što večito prolazi, ali nauka ima štošta na to reći

  • 3
Trudnoća, test za trudnoću Foto: Freepik.com

Istina je da su trudnice starije od 35 godina označene kao "kasne mame",  ali uprkos uobičajenoj zabludi, one i dalje mogu imati glatku trudnoću i potpuno zdrave bebe.

- Normalan je strah kod žena starijih od 35, ali je bespotreban - kažu stručnjaci.

Čak i sa problemima plodnosti, postoji mnogo načina da se pomogne porodicama da imaju decu, putem vantelesne oplodnje, donorskih jajnih ćelija ili surogat majčinstva. Ovo je u suprotnosti sa starom porukom da osobe starije od 35 godina ne bi trebalo da rađaju decu, što u većini slučajeva nije tačno.

- Ova anksioznost pre trudnoće u vezi sa završenom plodnošću je više briga nego stvarnost - navode eksperti.

Takođe, trudnoća nakon vrhunca reproduktivnih godina dolazi sa većim rizikom od komplikacija, u rasponu od preeklampsije do pobačaja, ali savremena medicina može pomoći ljudima da prevaziđu mnoge probleme.

Evo šta nauka na to ima reći:

Nasmejana trudnica Foto: Shutterstock

Česta je trudnoća nakon 35. godine

Čini se da se granice pomeraju već godinama. Žene sve kasnije postaju majke, ali to postaje sasvim u redu.

Istraživanja su  pokazala velike promene od 1990. godine, kada su žene uglavnom od svoje 23. godine postale majke, do danas kada se ta granica znatno pomerila, te je sve češća trunoća posle 35. godine.

Bezbedno je

Pitanje bezbednosti i zdravlja je najveća briga "kasnim" trudnicama. Koliko god da ipak ima istine da je veći rizik nego inače, da su trudnice nakon ovog broja godina podložnije preeklampsiji i ostalih komplikacija, ipak sve to u većini prođe sasvim normalno i bez problema.Blagovremeno se možete posvetiti načinu ishrane koji vam stručnjak može odrediti.

Trudnoća snovi Foto: Shutterstrock

Postoje mnogo dobrih strana koje dolaze kao benefiti ovih godina.

Naime, studije su pokazale da je roditeljski osećaj mnogo pre prisutan kod osoba ovih godina, nego inače.

Neki su se, sa druge strane, bavili zanimljivim istraživanjima i mogućnostima da vam ova kasnija trudnoća može doneti duži život. Pokazalo se da je češća pojava da su žene koje su rodile nakon svoje 35. godine doživele oko 100 godina. To je zato što trudnoća usporava starenje, plus, dete vas dodatno podmladi, prenosi "Parents.com"

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad bi bebi trebalo uvesti slatkiše?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Toma M.

    30. maj 2023. | 05:20

    Bravo,evo 0hrabrujuce vesti,stranih strucnjaka koje ce u mnogome dati pravu nadu za vecim natalitetom!?Doduse,ni kod nas do sada nije bilo srece,da posle 23 godine,sa strahom devojke za trudne!?Mora se priznati da nase podneblje za razliku od drugih ima vise prirodne srece da zene koje su radjale i po tri deteta u poznim godinam ostanu trudne!?Evo jednog istinitog srecnog primera!?Naime,cekajuci autobus na autobuskoj stanici u blizini Vranica,sedi na klupi gospodja i ja ispred nje sami stojeci,pitam je kada otprike dolazi bus ,za oko 15 minuta.Idem cesto,evo moja kuca je na 50 metara odavde.Mirnoi,tihom glasom,idem kod moje doktorke u Vranic,vidite u devetom mesecu sam u trudnoce a IMAM 64 odine zivota,troje dece i evo cetvrti sin na pomolu!?Za neverovati,nisam ni sama znala,Bog je tako hteo?!SRECNO JOJ BILO.Bez ikakvih pomagala sa strane medicine,SRECA SE OSMEHNULA!!!Ovo je odlican primer da devojke-zene ne ODUSTAJU OD DALJEG POTOMSTVA!!!

    Podelite komentar

  • Nadica

    31. maj 2023. | 05:11

    Svaka cast Tomo za komentar. Briga za potomstvo je najvaznija. Moramo voditi racuna jedni o drugima. Kako se ophodimo prvenstveno i tako cuvati porodicu jer iz porodice krece sve. Istina je samo jedna.

    Podelite komentar