Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

6 iznenađujućih znakova da ste u drugom stanju: Jedan se javlja noću

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji mnogo simptoma koji ukazuju na trudnoću, ali o nekima od njih se ne govori često

  • 0
kafa, pije kafu, šolja, devojka, čaj

Foto: Pixabay

Osetljive grudi, izostanak ciklusa i razdražljivost samo su neki od znakova koji mogu da se jave u prvim nedeljama trudnoće. Ali, to nisu jedini simptomi koje buduće mame mogu da iskuse.

Dok je test za trudnoću najbolji način da sa sigurnošću znate da li ste u drugom stanju, Mari Luiz, na Instagramu poznata kao “Moderna babica”, otkrive neke zanimljive znakove koji bi mogli da signaliziraju da ste u blagoslovenom stanju, piše Huffington post.

1. Čudan ukus u ustima

Trudnoća izaziva brojne telesne promene, a jedna od onih o kojoj se gotovo uopšte ne govori je poremećaj ukusa, odnosno disgeuzija. Možda ćete osetiti metalni ukus u ustima ili će hrana koju ste nekada obožavali imati užasan ukus.

Hormoni su krivi.

- Čak vam ni jutarnja kafa neće imati uobičajen ukus - kaže Mari Luz.

- Jedna žena mi je otkrila da obožava kafu i da je 15 godina iz dana u dan pila po četiri šoljice dnevno. Ali, jednog jutra se probudila i pripremila kafu koja je, kako kaže, imala grozan ukus. Odlučila je da prekine naviku ispijanja kafe. Tek kad je osetila jutarnje mučnine, posumnjala je da je u drugom stanju, što se i pokazalo kao istinito.

2. Noćno znojenje

Preznojavanje tokom noćnog odmora takođe može da bude jedan od znakova trudnoće i opet su, naravno, za to krivi hormoni.

- To je tako uobičajeno. Mnoge žene pate od noćnog znojenja u ranoj trudnoći i to može da bude zaista frustrirajuće. Ali, ovaj simptom se često olako odbacuje kao potencijalni simptom trudnoće - ističe Meri Luiz.

Ukoliko patite od noćnog znojenja, potrudite se da pijete dovoljno vode da biste bili hidrirani.

3. Krvarenje

Iako je izostanak ciklusa jedan od prvih znakova koji može da ukaže na trudnoću, kod 20 odsto žena javlja se krvarenje. Ono nije obilno kao kod klasičnog ciklusa, već se javlja u vidu male količine ružičaste, crvene ili tamnobraon krvi.

- Uprkos tome što sva krvarenja u trudnoći moraju da budu ispitana, ovakvo manje krvarenje je zapravo uobičajeno i ne ukazuje da nešto nije u redu - navodi Luiz.

4. Žudnja za ugljenim hidratima

Većina trudnica u drugom i trećem trimestru oseća žudnju za ugljenim hidratima, ali se ista žudnja javlja i u ranoj trudnoći.

- Tost i čips u verovatno najčešće namirnice koje žene izdvajaju kao one za kojima su žudele tokom rane trudnoće i pre nego što su saznale da su u blagoslovenom stanju - otkriva Luiz.

čips

Foto: Freepik/jcomp

5. Pojačano čulo mirisa

Babica navodi da su pojačano čulo mirisa i jutarnja mučnina vrlo česti simptomi, ali da su greškom zajedno grupisani.

- Mnoge žene su mi rekle da su morale da dišu na usta dok su prolazile pored okidača da bi sprečile povraćanje - navodi Mari, izdvajajući miris belog luka i ribe kao najčešće okidače.

6. Iscrpljenost

U prvim danima i nedeljama trudnoće možete da iskusite neobičan umor, zapravo iscrpljenost koja vas tera da odmah negde sednete ili legnete da odspavate.

Mari Luiz se priseća da je u prvom tromesečju trudnoće znala da zaspi na najneobičnijim mestima, što joj se ranije nije dešavalo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba