• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mamama male dece po povratku sa posla treba i malo mira: Kako se zaista osećaju?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema novoj studiji, idealan scenario je, kada mame dozvole sebi fleksibilnost, da ne moraju sve da urade - prinudu koju su istraživači povezali sa osećanjem depresije, neadekvatnosti i tuge

  • 0
Beba i mama, igranje sa bebom Foto: Pexels

Na kraju celog radnog dana postoji nekoliko stvari koje većina zaposlenih mama želi više od vremena za povezivanje sa svojom decom. Onda se vraćate kući i stvarnost nastupa: detetu treba posvetiti vremena. Treba da se napravi večera. Ručak za sutra treba pripremiti. Lista se nastavlja i nastavlja sve dok ne dođe vreme za spavanje i ciklus ponovo počne - ostavljajući dragoceno malo vremena za nestrukturisanu zabavu i zadovoljstvo koje dolazi sa tim.

Prema novoj studiji, idealan scenario je kada mame dozvole sebi fleksibilnost da ne moraju sve da urade - prinudu koju su istraživači povezali sa osećanjem depresije, neadekvatnosti i tuge.

- Majkama se može savetovati da u interakciji sa svojom malom decom traže iskustva koja zadovoljavaju svakodnevne potrebe jer izgleda da ova iskustva doprinose pozitivnom uticaju i daju energiju, što može omogućiti majkama da komuniciraju sa svojim detetom na osetljiv, strpljiv i pozitivan način - kažu istraživači studije u nedavno objavljenom članku u "Journal of Happiness Studies".

Za studiju istraživači iz Belgije su pratili 126 majki tokom prvih dana povratka na posao sa porodiljskog odsustva, što je vremenski okvir odabran zbog njegove tipično stresne prirode. Na kraju svakog dana majke su unosile u dnevnik mereći svoje simptome depresije, nivoe ispunjenosti i opšta osećanja kada su bile u interakciji sa svojim detetom.

Istraživači su otkrili da se najsrećnije mame osećaju kompetentnim u svom izboru i da nisu bile previše kritične prema sebi. U međuvremenu, mame koje su imale teže periode prijavile su socijalnu izolaciju i osećaj prevelikog pritiska na njih.

mlada mama Foto: Shutterstock

U diskusiji o svom otkriću, istraživači sugerišu da nove mame žele da se odmore.

- Uravnotežavanje zahteva porodičnog života i posla zahteva dosta fleksibilnosti, što možda nedostaje majkama koje su veoma samokritične. Umesto toga, ove majke pokušavaju da se strogo pridržavaju samonametnutih standarda kada je reč o brizi o svom detetu, tako i u prilagođavanju na radnu situaciju. Ova rigidnost u potrazi za visokim standardima je recept za osećanja uznemirenosti i smanjenog blagostanja.

Novo majčinstvo nije ništa drugo ako ne ogromna tranzicija. Bez vodiča, ovo može ostaviti mnoge od nas da se pitaju kako da donesu ispravne odluke. Dodajte tome povratak na posao i pritisak da maksimalno iskoristite skraćeno vreme sa decom i da, to može biti teško.

Kao što ova studija sugeriše, kada se zaposlene majke vrate kući na kraju dana, najbolji odgovor bi mogao biti da ostavite ceo mentalitet "posla" iza sebe i umesto toga prihvatite nepredvidivu prirodu života sa mališanima. Idite u porodičnu šetnju. Lezite na pod i igrajte se.

Radeći aktivnosti koje nemaju merljive standarde, ali imaju velike potencijale za uživanje, svima u porodici je bolje, piše "Motherly".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba