• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sijamske bliznakinje uspešno razdvojene nakon 11-časovne operacije: Jedna je već u porodičnom domu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njihova mama je priznala u video-snimku koji je podeljen za Good Morning America da je porodica znala da je najbolja šansa za život bliznakinja da ih razdvoje

  • 0

Džejms Finli i Amanda Arcinijega su roditelji sijamskih bliznakinja Džejmi Lin i Ami Lin Finli. Devojčice su rođene u oktobru 2022, spojene su u predelu grudi i dele jetru. Lekari su razdvojili bliznakinje u januaru tokom intenzivne 11-časovne operacije.

Good Morning America je izvestila da su bliznakinje rođene carskim rezom u jesen kada je Arcinijega bila trudna 34 nedelje. Sijamski blizanci se javljaju samo jednom na 50.000 do 60.000 porođaja, ali je informativni program primetio da su sijamski blizanci koji ostaju živi nakon porođaja retki.

Drugim rečima, bliznakinje Finli su čudo.

Njihova mama je priznala u video-snimku koji je podeljen za Good Morning America da je porodica znala da je najbolja šansa za život bliznakinja da ih razdvoje.

- Na putu kući bili smo tihi i bilo je nekako tužno. Razmišljali smo: "Zašto mi, od svih?" - rekla je Arcinijega.

Operacija je bila teška za celu porodicu

Dok su se roditelji pripremali za operaciju, shvatili su da može doći do značajnih komplikacija i da mogu izgubiti devojčice.

Prema saopštenju za javnost, dečiji medicinski centar je u januaru objavio da su Finlijeve prvi sijamski blizanci razdvojeni u bolnici. Lekari su rekli da je operacija uspela.

- Lekari su optimistični dok se devojčice leče. Njihov primarni fokus biće podrška disanju i kontrola bola u narednih nekoliko dana - navodi se u saopštenju.

Više od 50 zaposlenih u dečjoj bolnici je provelo tri meseca pripremajući se za operaciju razdvajanja. Tim je uključivao hirurge, medicinske sestre, anesteziologe i specijaliste za novorođenčad.

- Da bismo se pripremili za ovo, potrebno je mnogo prakse, prakse, prakse i još prakse, pokušavajući zaista da razmislimo o svakom mogućem scenariju kako ne bismo bili iznenađeni bilo čime - rekao je dr Čed Barber, neonatolog u bolnici Kuk.

Devojčica Džejmi je kod kuće sa porodicom

Dva meseca nakon operacije, Džejmi Lin je u utorak sa porodicom krenula kući. U saopštenju za novinare, fotografija ozarena porodice pokazuje radost njenog povratka kući. Ejmi Lin je još uvek na intenzivnoj nezi, ali lekari očekuju da će se vratiti kući u narednih mesec dana.

Porodica je izvela Džejmi Lin iz bolnice u pratnji mame, tate i troje starije braće i sestara.

- Uzbuđeni smo što možemo da je odvedemo kući. Imaćemo vremena za povezivanje, ali u isto vreme, Ejmi je još uvek gore, tako da je to mač sa dve oštrice. Srećni smo što se Džejmi vraća kući, ali one neće biti zajedno - rekao je tata, piše "ABC News".

Video: Jedan u milion: Desetomesečne sijamske bliznakinje, delile su lobanju, mozak i meka tkiva

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba