• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dr Sibinčić objašnjava koliko je važan holistički pristup pripremi za vantelesnu oplodnju i trudnoću

Vreme čitanja: oko 4 min.

Naša sagovornica otkriva da ovakav pristup potiče još od Hipokrata, ali savremena medicina često ide u razmatranje izolovanog poremećaja zanemarujući koliko je bitna celina

  • 0
vantelesna oplodnja, Spermatozoidi, Sperma, Veštačka oplodnja, vantelesna oplodnja, Beba iz epruvete, Začeće, oplodnja Foto: Shutterstock

U toku trudnoće se istovremeno događa nekoliko procesa, odnosno žena oseća i fizičke i emotivne promene, te je svima poznata činjenica koliko joj je, posebno na početku trudnoće, potrebna podrška.

Ovo posebno važi za žene koje, da bi postale majke, odlučuju da odu na vantelesnu oplodnju, što nikako nije jednostavan proces.

Zbog toga je važno da se preduzmu sve mere, kako unutrašnje, tako i one spoljašnje. U ovome vam može pomoći holistički pristup, odnosno pristup zdravlju i isceljivanju koji uzima u obzir celu osobu.

Na temu holističkog pristupa pripremi za vantelesnu oplodnju i trudnoću razgovarali smo sa prof. dr Sanjom Sibinčić, ekspertom u oblasti humane reprudukcije, koja ima 27 godina iskustva u ovoj oblasti.

Na pitaje šta podrazumeva holistički pristup za pripremu vantelesne oplodnje i trudnoću, dr Sibinčić odgovara:

- Holistički pristup podrazumeva sagledavanje pacijenta kao celine, što znači jedinstvo fizičkog, psihološkog, socijalnog i emotivnog statusa. Ovakav pristup potiče još od Hipokrata, ali savremena medicina često ide u razmatranje izolovanog poremećaja zanemarujući koliko je bitna celina.

Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Doktora Sanja Sibinčić objašnjava da holistički pristup treba da postane stil života, što podrazumeva da pazimo šta jedmo, koliko treniramo, kako se rešavamo stresa, kakve su nam misli i emocije i kakvi su nam odnosi s drugim ljudima.

- Kada je sve to u harmoniji, svaki problem se rešava lakše - ističe naša sagovornica.

U pitanju je individualni pristup

Doktorka naglašava da je potrebno znanje i posvećenost pacijentu, jer je holistički pristup individualan za svaku ženu.

- Holistička medicina tretira simptome, ali traži i uzroke tih simptoma, nastojeći ih eliminisati. Veoma često žene imaju potrebu za kontrolom, strah od neuspeha, strah od nametnutih očekivanja okoline, strah od gubitka partnera. Ponekad su pacijentkinje emotivno veoma stabilne, ali imaju poremećaje koji su endokrinoloskog porekla koji se mogu rešavati ne samo lekovima već i promenom načina života. Ovo je veoma zanimljiv i dinamičan pristup jer mi smo najsavršenija i najkomplikovanija bića i ponekad treba malo vremena i truda da se sve složi, a ponekad je to težak i krivudav put koji se u nekim slučajevima nikada i ne završi - objašnjava dr Sibinčić.

Prema rečima naše sagovornice, na putu vantelesne oplodnje neophodno je znati da su um i telo jedinka i da osluškuju jedno drugo, da vibriraju usaglašeno.

- Iskušenja u ovom zahtevnom procesu je mnogo, ali način na koji se prevazilaze iskušenja predstavljaju osećaj koji pacijenti imaju prema vantelesnoj oplodnji. Zato želimo na našoj radionici "Dan za Vas", a koja je besplatna za sve prijavljene, da prikažemo načine i metode koji pacijentima mogu pomoći na ovom putu. Svako će izabrati ono što mu najviše prija ili će odbaciti ovakav put i svu odgovornost prebaciti na lekara ne želeći da se angažuje više - kaže prof. dr Sanjom Sibinčić.

Dr Sanja Sibinčić Foto: Igor Prušac

Iskrenost je najvažnija

Doktorka ističe da je u celom procesu vantelesne oplodnje najvažnije da žene budu iskreno prema sebi, ali i da imaju podršku partnera i okoline.

Međutim, ono što je neminovno je da skoro svaka žena ima strah da se sav trud koji bude uložila u proces vantelesne oplodnje na kraju, neće isplatiti.

- Strah može imati dvostruku ulogu zavisi od nas koju ćemo preuzeti. Strah može biti najveći neprijatelj i kočničar našeg života, može nas dovesti do rezignacije ili depresije. Sa druge strane, strah može biti i pokretački mehanizam. Na radionici u nedelju 2. aprila upravo ćemo pokazati koliko je bitna emocionalna izdržljivost i ne podleganje štetnim posledicama straha - objašnjava.

Upitana koje su negativne posledice po ženu ukoliko ne primenimo holistički pristup, dr Sibinčić odgovara:

- Svako ima svoj put koji sam bira i ono što je negativno sa naše tačke gledišta može biti veliko učenje za drugu osobu i način da se transformiše. Mi želimo da osnažimo naše pacijente, da im pokažemo da može i drugačije i da im pružimo drugačiji pristup. Neko će biti oduševljen i srećan, nekome neće odgovarati ili neće razumeti ono o čemu pričamo. Ali mi želimo da pomeramo granice, jer mislimo da može drugačije i humanije.

U Beogradu će 2. aprila biti održan 30. jubilarni događaj "Dan za Vas", tokom koga će vrhunski stručnjaci obraditi temu holističkog pristupa pripremi za trudnoću i vantelesnu oplodnju.

"Dan za Vas" je jedinstven i prepoznatljiv događaj, koji promoviše lični razvoj i zdravlje žena. Osnivač i idejni tvorac je Dragana Jovanović, lider na području ličnog razvoja, sinonim autentičnosti i pozitivne energije, balansa i života bez stresa. Za poslednjih 10 godina organizovala je 29 puta Dan za Vas, gde je aktivno učestvovalo vise od 10.000 žena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba