• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izvadili su joj jajnike zbog retkog oblika raka: Između operacija je zamrznula jajne ćelije i rodila dečaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kontaktirala je svog lekara opšte prakse, koji je isključio trudnoću i zakazao joj ultrazvuk. To je dovelo do daljih testova, uključujući magnetnu rezonancu i skener, kada su lekari uočili tečnost u njenoj materici

  • 0

Stejsi Brodmidou (38) rodila je "čudotvornog" dečaka, nakon što su joj uklonjeni jajnici da bi joj se spasio život i kako bi pobedila izuzetno redak oblik raka. Njoj je 2017. je dijagnostikovan pseudomiksoma peritonei (PMP), za koji su šanse jedna prema milion.

Sada je izlečena od raka i uspela je da rodi biološkog sina Harija, nakon što je zamrznula jajne ćelije između operacija.

Beba Hari je rođena uprkos svim izgledima, pošto su samo dva njena embriona bila održiva za VTO tretman. Njen prvi pokušaj završio se pobačajem.

Kako je sve počelo

Stejsi je počela da oseća oštar bol u predelu stomaka 2017. Ubrzo nakon toga, počela je da krvari u tragovima između menstruacija.

Kontaktirala je svog lekara opšte prakse, koji je isključio trudnoću i zakazao joj ultrazvuk. To je dovelo do daljih testova, uključujući magnetnu rezonancu i skener, kada su lekari uočili tečnost u njenoj materici.

Potom je upućena u fondaciju u Mančesteru, u najveći i najnapredniji centar za lečenje raka u Evropi. Nakon procene, njen onkolog joj je rekao da sumnjaju da ima PMP i da bi mogla da izgubi jajnike.

- Bila sam uništena, apsolutno uništena. Bukvalno sam samo pomislila da je to to. Nikada neću biti mama. Nikada neću ostvariti svoj san - rekla je za "Sky News".

Stejsi je onda podvrgnuta početnoj operaciji, ali joj je rečeno da će joj takođe biti potrebna i druga. Ovo bi trajalo osam sati i uklonili bi joj slezinu, žučnu kesu, slojeve tkiva, jajovode i oba jajnika.

Usledila je hemoterapija da bi se ubile sve preostale tumorske ćelije. Srećom, uspela je da dobije podršku sa VTO.

- Bila sam veoma srećna što sam između dve operacije uspela da izvadim jajne ćelije - rekla je Stejsi, a 2021. godine počeo je proces oplodnje.

Od 17 jajnih ćelija, samo osam je bilo upotrebljivo nakon odmrzavanja. Od tih osam, samo dve jajne ćelije su mogle da budu oplođene, što znači da je Stejsi imala samo dva embriona.

Na žalost, prvi pokušaj se završio pobačajem.

- Nekako sam mislila da je san gotov i da nikad neću imati bebu, ali sam mislila da imam poslednju šansu i iskoristiću je - rekla je ona.

Protiv svih očekivanja, zatrudnela je i Hari je rođen prošlog novembra.

- On je apsolutno čudo. Svaki put kada ga pogledam, pomislim koliko sam srećna. Zovem ga moj mali Nemo. U filmu "Finding Nemo", Nemo je bio poslednje malo preostalo jaje. Dakle, on je moj mali Nemo. On je moje malo čudo. On je tako poseban.

Šta je PMP?

Pseudomiksoma peritonei je redak oblik raka koji počinje u slepom crevu kao polip (mali rast tkiva).

Ovo proizvodi supstancu nalik želeu koja može da eksplodira - šireći ćelije i sluz oko stomaka do trbušne sluznice (peritoneuma).

Rebeka Halsted, glavna medicinska sestra za kolorektalnu i peritonealnu onkologiju, koja je brinula o Stejsi, rekla je: "PMP je retkost, tako da mnogi pacijenti ostaju nedijagnostikovani ili dobijaju netačan i neadekvatan tretman pre nego što dobiju pravu dijagnozu".

Simptomi uključuju gubitak apetita, neočekivano povećanje telesne težine i bol u stomaku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Počeo uvoz reproduktivnih ćelija iz inostranstva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba