• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je rodila decu u 50. godini: "Borila sam se sa pobačajima, ali nisam odustala"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godinama se lečila od neplodnosti, ali nije gubila nadu da će dobiti decu - danas ima dve ćerke

  • 0

Manda Epton (56) iz Australije u 39. godini života počela je da leči neplodnost i potrošila više od 50.000 evra pre nego što je rodila bliznakinje 2018. godine.

Iako ni na pragu pete decenije nije odustala od izlazaka i nije je napuštala nada da će upoznati nekoga, paralelno se raspitivala o donaciji polnih ćelija. Manda je više od svega na svetu želela da postane majka.

Na jednoj od klinika joj je rečeno da bi trebalo da ide kod psihoterapeuta, a on joj je rekao kako bi trebalo da se pomiri sa činjenicom da u 43. godini neće moći da postane majka. Uprkos tome, ona nije odustajala. Prošla je dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje, a treći na morala da prekine zbog hiperstimulacije jajnika.

Dva puta je uspela da ostane u drugom stanju, ali je, nažalost, izgubila bebe. Posle toga imala je čak 13 tretmana uz pomoć lekova i opet je pobacila.

Posle ovolikih gubitaka mnogo je žena koje bi odustale od novih pokušaja da zatrudne, ali Manda ni tada nije gubila nadu.

- Razmišljala sam i o usvajanju, ali lista čekanja je bila preduga, čak sedam godina, a neudate žene bile su na dnu liste - priseća se Magda.

Onda je 2017. otputovala u Kejptaun na embriotransfer koji je rezultovao uspešnom trudnoćom. Manda je saznala da će roditi blizance.

Odabrala je donatora iz Danske i za genetski materijal izdvojila oko 10.000 evra.

Prvih nekoliko meseci trudnoće jedva je uspela da izdrži. Lekari su joj objasnili da zbog njenih godina organizam reaguje na trudnoću drugačije nego organizam mladih žena. Konstantno je povraćala i primala injekcije koje su joj mnogo pomogle, ali je strahovala da li će uspeti da donese bebe na svet.

Na sreću, devojčice su rođene žive i zdrave, a ponosna mama se trudi da svaki trenutak provodi uz svoje mezimice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Blizanci su dupla sreća, a zamislite školu u kojoj uče 52 para dvojki!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba