• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Rodila ćerku sa 53 godine, posle 25 godina neuspešnih VTO: "Vredelo je i čekanja i para"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Čak 21 put je išla na vantelesnu oplodnju, a na lečenje steriliteta potrošila je dve i po decenije života i 116.000 evra

  • 0
novorođenče, beba, mala beba, dete, držanje bebe Foto: Shutterstock

Helen Dalgliš (54) iz Glazgova pokušala je da zatrudni 21 put tokom 25 godina. Rodila je devojčicu Dejzi Grejs prošle godine, posle 25 godina neuspešnih procedura vantelesne oplodnje.

Pre nego što će Dejzi Grejs doći na svet, njena mama je potrošila više od 116.000 evra na lečenje neplodnosti.

- Kad dobijete to malo čudo, zaboravite na 25 godina muka - kaže Helen, a prenosi Daily Mail.

- Gledala sam svoj stomak koji raste i pitala se da li ja to sanjam… Čak i sada, kad gledam svoju ćerku, ne mogu da verujem da sam postala mama. To je nadrealno.

foto Pixabay foto Pixabay

Helen se preselila na Kipar kad je imala 20 godina, a osam godina kasnije pokušavala je da ostane u drugom stanju. Međutim, nije se dalo. Sa suprugom se vratila u Škotsku i podvrgla detaljnim ispitivanjima. Analize su pokazale da je kod njih dvoje sve u najboljem redu, pa im je objašnjeno da imaju „neobjašnjivu neplodnost“.

Kad su se vratili na Kipar, ponovo su se podvrgli testiranju. Tada je otkriveno da Helen ima problem sa pozicioniranjem materice. Ona i njen suprug prošli su četiri inseminacije, a onda je Helen odlučila da ide na vantelesnu oplodnju. Tad nije ni slutila da će to biti prva od čak 22.

Ni tad im se sudbina nije nasmešila, uprkos činjenici da su embironi bili vrhunskog kvaliteta.

Ali, uporna Helen nije želela da odustane od namere da postane majka. Pravila je pauze, jer su pripreme za vantelesnu i sam proces iziskivali mnogo novca. Osim toga, procedura ju je iscrpljivala i fizički i emocionalno.

- Ponekad smo suprug i ja odustajali godinu ili dve od vantelesne. Pošto su rekli da je naša neplodnost neobjašnjiva, mislili smo da ćemo raditi jogu, da ćemo meditirati, da će mi se trudnoća desiti kad se oboje potpuno opustimo - deli Helen svoje iskustvo u borbi za potomstvo.

Iskreno kaže da je svaki neuspešan odlazak na vantelesnu oplodnju kao mala smrt:

- Posle toga ste potpuno uništeni. Nedeljama niste svoji, ne možete da se oporavite od neuspeha. Prolazila sam kroz takve faze, ali bih se ipak trgla i rekla sebi da moram da se saberem ako zaista želim bebu.

Helen je postala zabrinuta svaki put kada su lekari pokušali da prenesu njene embrione u njenu matericu. Procedura je, kaže, bila nepodnošljivo bolna, pa je tražila sedative, ali ni oni nisu pomogli da ova žena ostvari svoj san o materinstvu.

Bila je slomljena kad je od lekara u Škotskoj saznala da je položaj njene materice takav da nije ni čudo što nijedan embrio-transfer nije uspeo. Od tada je tri puta ostajala u drugom stanju, ali je svaki put u devetoj ili desetoj nedelji trudnoće gubila plod.

pobačaj, gubitak bebe, porođaj, bolnica, porodilište Foto: Shutterstock

- Ono što me je ohrabrilo je činjenica da mi je beba koju nisam rodila stalno bila pred očima, kao da me je čekala. Pokušavala sam da odagnam te slike, ubeđujući sebe da je vreme da prestanem da se kažnjavam i da više ne mučim svoje telo. Nekad bih to uspevala da prihvatim, a onda bih se opet vratila u staru priču - prepričava ova hrabra žena.

Helen je shvatila da je njena jedina šansa da postane majka ako konačno pristane na korišćenje donorskih jajnih ćelija.

Ali, ni tad nije imala sreće sa trudnoćom; iako je imala čak 10 embriona, nijedan nije uspeo da opstane.

- Donela sam odluku da dignem ruke od potomstva. Pokušavala sam da prebolim sve što mi se dešavalo u prethodnih 25 godina, a onda sam upoznala vlasnicu klinike za plodnost u Pafosu na Kipru. Nisam htela da idem na još jedan pokušaj vantelesne oplodnje, jer je moj otac bio teško bolestan kod kuće u Škotskoj i preminuo je. Ipak, mama me je bodrila da ipak odem na VTO. Prepričala mi je njen razgovor sa tatom pre nego što će on preminuti. Pitao ju je šta da joj pošalje sa neba, a mama je zatražila da meni pošalje bebu. Upravo ta priča me je podstakla da ne odustanem od potomstva - prepričava Helen.

Njen prvi pokušaj je propao kada je sa partnerom obavila genetsko testiranje na svojim embrionima, ali su oboje bili zapanjeni kada je Helen ostala u drugom stanju iz drugog pokušaja na klinici u Pafosu.

Naime, posle probnog postupka prenosa embriona ispostavilo se da je Helen ostala u drugom stanju. Pozitivan test na trudnoću stigao je putem imejla dve nedelje kasnije.

- Briznuli smo u plač i mama je pomislila da je rezultat opet bio negativan. Kad je saznala da će postati baka, i sama je zaplakala od sreće. Mislim da onaj njen razgovor sa tatom ima veze sa tim - komentariše Helen.

Iako je tokom trudnoće dobila dijabetes i preeklampsiju, bila je sigurna da će ovog puta roditi bebu i uzeti je u ruke. To se i dogodilo kad je Helen već imala 53 godine - u septembru prošle godine rodila je zdravu devojčicu.

- Kad smo iz porodilišta došle kući, briznula sam u plač. Imala sam osećaj kao da me je stiglo svih onih 25 godina tuge dok sam pokušavala da rodim dete i suze su me stigle u trenutku kada to nisam očekivala - kaže Helen.

Otkriva da je njena devojčica anđeoski dobra beba, te da je vredelo čekati je 25 godina.

Helenin doktor, dr Alper Eraslan kaže da će njena odlučnost biti inspiracija drugim ženama koje žele potomstvo.

- Iako to ponekad može da bude i psihički i finansijski opterećujuće, podrškom, znanjem i iskustvom želimo da pomognemo ženama koje žele da rode zdrave bebe. Presrećni smo što vidimo da žene poput Helen konačno dobijaju priliku da imaju svoju decu i nastavićemo da dajemo sve od sebe da pomažemo i drugim parovima da ostvare ovaj san.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba