• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

ABC metoda pomoću koje ćete naučiti dete da koristi nošu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nema potrebe za podmićivanjem slatkišima da bi dete odbacilo pelene, tvrde eksperti

  • 0
Dete na noši Foto: Shutterstock

Odrastanje mališana za roditelje je najlepši period u životu, sve do trenutka dok dete ne mora da skine pelene i počne da koristi nošu.

Tad počinju prve veće roditeljske muke, a mnoge mame i tate se nadaju da će lako ubediti dete da prihvati nošu ako ga budu podmićivali slatkišima.

Stručnjak za roditeljstvo Kirsti Ketli otkrila je za "The Sun" najjednostavniju metodu pomoću koje ćete privoleti dete da koristi nošu.

A) Dajte detetu šansu da bira

Za početak morate da budete sigurni da je vaše dete spremno da odbaci pelene. Pored fizičkih znakova kao što su duži periodi čistih pelena koji ukazuju na to da dete želi da koristi nošu, dete bi za to takođe trebalo da bude spremno i emocionalno i psihički.

- Ako dete nije emocionalno i psihički spremno da koristi nošu, bez obzira na fizičku spremnost, nećete uspeti da ga privolite da odbaci pelene - kaže Kirsti.

Zato dopustite detetu da bude nezavisno prilikom odabira garderobe ili izbora onoga što će pojesti.

- Mališani vole da imaju izbor između dva obroka, dve odevne kombinacije... To im omogućava da imaju neku vrstu kontrole, a ujedno tako grade samopouzdanje i samopoštovanje - podseća Kirsti.

Beba, pelene Foto: Pixabay

B) Izostavite podmićivanje

Ona dodaje da roditelji nikada ne bi trebalo da upoređuju svoje dete sa drugom decom koja su istog ili sličnog uzrasta i samostalno koriste nošu.

- Mito ili nagrada nisu potrebni; dete će ili prihvatiti da zameni pelene nošom ili jednostavno to neće uraditi ako nije spremno. Da biste pomogli detetu da što pre odabere nošu, pelene mu zamenite donjim vešom. Naravno, može se desiti da se dete buni; budite strpljivi i sačekajte da prihvati donji veš umesto pelena - savetuje ova mama.

Mnogi roditelji odlučuju da ostave dete kod kuće sedam dana, dok ne nauči da koristi nošu. Ovo, smatra Kirsti, nije dobro rešenje.

- Važno je da dete nauči da koristi toalet ili nošu u različitim situacijama, a ne samo kad je u kućnom ambijentu. Ponesite nošu kad krenete sa detetom na putovanje i ohrabrite dete da koristi javne toalete.

C) Ne zapitkujte dete svaki čas

Još jedno veliko „ne“ je korišćenje tajmera ili stalno zapitkivanje deteta da li ima potrebu da koristi nošu.

dete ljuto dete porodica roditeljstvo Foto: Shutterstock

- Najbolje je da dete samo prepozna kad mu je potrebna noša i da ima dovoljno poverenja u roditelje da im to odmah kaže, bez straha od ismejavanja i zadirkivanja - sugeriše Kirsti.

Ona dodaje da bi nošu trebalo koristiti rutinski - najpre ujutro pre doručka, potom posle jela, pre nego što dete izađe iz kuće, sat vremena pošto je poslednji put koristilo nošu... Važna je roditeljska upornost koja neće biti napadna, već podržavajuća i puna razumevanja za detetove potrebe.

Rečenice koje bi trebalo koristiti i one koje nisu poželjne

Kirsti razume da roditelji lako gube strpljenje i postaju frustrirani ako njihovo dete nimalo ne napreduje u odbacivanju pelena i korišćenju noše.

- Neželjene situacije će se desiti, ali je važno da ih prihvatite na pozitivan način. Recite detetu: „Ups, nisi stigao do noše, u redu je, ali hajde da vidimo da li ćeš stići sledeći put.“ Decu nikada nemojte kažnjavati ako isprljaju donji veš, jer su kasno rekla ili kasno stigla do noše - savetuje Kirsti.

Ona podseća da deca dobro reaguju na pohvale, te da bi to trebalo iskoristiti i u periodu kad se mališani privikavaju na nošu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Beba pijanista: Ovog slatkiša čeka blistava karijera

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba