• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste čuli za bioporođaj i znate li zašto je sigurniji za mamu i bebu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prof. dr Aleksandar Ljubić o inovativna tehnologiji, nazvanoj bioporođaj

  • 0
Porođaj, beba, porodilište Foto: Shutterstock

Najčešće komplikacije tokom vaginalnog porođaja ili porođaja carskim rezom su krvarenja, infekcije i otežano zarastanje rana.

Prof. dr Aleksandar Ljubić u emisiji „Uranak“ na televiziji K1 objasnio je šta predstavlja nova tehnologija nazvana bioporođaj i zbog čega je ona sigurniji za majku i bebu.

Pre svega, kako ističe lekar, biološki porođaj je zamišljen da bi smanjio komplikacije kod majke tokom carskog reza, ali sada se zna i kako može da se primeni i kod vaginalnog porođaja.

- Bioporođaj označava da koristimo neke ćelije i njihove produkte iz majke, kako bismo sopstvenim tkivom poboljšali ishod porođaja. Primarno smo želeli da kod carskog reza učinimo bezbednijim porođaj za majku, a pri tome pokušavamo i da plod učinimo adaptabilnijim na spoljnu sredinu. Kada se pripremamo za sam porođaj, uzimamo određenu količinu krvi majke, iz koje izdvajamo supstance koje mogu da nam pomognu, u efikasnom rešavanju mogućih komplikacija. To su prvenstveno ćelijski delovi krvi ili krvne pločice koje služe za zaustavljanje krvarenja ili bolje zarastanje rana - ističe doktor.

Prof. dr Aleksandra Ljubića Foto: Printskrin K1 "Uranak"

Ok kaže i da kod carskog reza žena u proseku izgubi litar krvi, a ukoliko prokrvari jače, onda su u pitanju mnogo veće količine.

- To je ono što je najčešća komplikacija operativnog porođaja. Ovom inovativnom metodom sprečavamo krvarenje tako što smo pripremili supstancu koja se zove fibrin. On predstavlja jednu mrežicu sopstvenih tkiva, koju stavljamo na mesto posle rađanja posteljice, kako bi omogućili da žena manje krvari sa tog mesta. Uz to hirurški ušiveno tkivo, koje ste morali da rasečete kako biste izvadili bebu, bolje zarasta, tako što ubacujemo faktore rasta u tkiva koja se šiju. Time smanjujemo krvarenje, poboljšavamo zarastanje i sprečavamo infekciju. To je ono što smo u prvih naših tridesetak slučajeva dokazali - kaže prof. dr Ljubić.

Princip zaustavljanja krvarenja kod vaginalnog porođaja je identičan.

- Mi stavljamo tu fibrinsku naslagu na mesto odvajanja posteljice. Komplikacije kod vaginalnog porođaja žene osete mnogo kasnije u životu. Obično su u pitanju mikropovrede karličnog dna, odnosno prolazak bebine glavice kroz meke delove tog porođajnog puta koja dovodi do rascepa i manifestuje se padom vaginalnih zidova, popuštanjem kontrole mokraćne bešike, spadom uterusa. Mi upravo sa biološkim porođajem pokušavamo, da kada nastanu mikrotraume, ubacimo sopstvene faktore za zarastanje rana – objašnjava doktor.

Tokom carskog reza, koji se smatra ozbiljnom operacijom, može da dođe do krvarenja koje izazivaju ozbiljne komplikacije, a u nekim slučajevima dovode i do gubitka materice.

mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

- Bioporođaj je bio namenjen sprečavanju ovakvih komplikacija. Mi smo kod naših pacijenata uspevali da izbegnemo vađenje materice ili ugrožavanje života žene, tako što smo već unapred pripremili bezbedni materijal, koji može da zaustavi krvarenje. Nove tehnologije služe da tu operaciju, koja ne traje dugo i izgleda jednostavno, ali može da ima veoma ozbiljne komplikacije, učinimo sa što manje komplikacija. To smo na ovom našem uzorku postigli - ističe doktor.

Proizvodnja ove metode, međutim, kako kaže, još je relativno skupa.

- Njihova proizvodnja je relativno skupa, u rangu stotina evra da vi napravite sve te produkte, kojima treba da se leče pacijenti, ali kao i sve druge tehnologije, što se bude više primenjivale, to će cene biti niže – uveren je doktor.

On za kraj objašnjava i da postoji grupa žena na koje ne bi smela da se primenjuje ova metoda.

- Postoji određeni rang parametara, gde smo mi tehnički u stanju da izvadimo to, ali postoje pacijenti kod kojih ne možemo ništa da uradimo ako su u nekoj akutnoj infekciji ili sa netipičnim bolestima krvotoknih organa. Onda je nemoguće pripremiti taj materijal. Samo uzimanje krvi nije kontraindikacija, ali to nam je tehnički ograničavajući faktor i zbog toga radimo na automatizaciji i pokušavamo da što manje zavisimo od samo veštine i iskustva ljudi koji rade na tome. Da se automatizuje i da bude dostupno u svim drugim uslovima gde ne morate da budete stručnjak za regenerativnu i biološku medicinu, da bisze mogli to da primenite - zaključuje prof. dr Aleksandar Ljubić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena je mama prevremeno rođenih bliznakinja: Od prvog dana hrani ih svojim mlekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba