• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje su idealne godine za trudnoću? Medicina objasnila "zlatnu zonu" biološkog sata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad govorimo o reprodukciji, sa napretkom medicine usporava se "otkucavanje" biološkog sata kod žena, ali, kada su idealne godine za trudnoću?

  • 3
trudnoća, trudnica Foto: Shutterstock

Kad je u pitanju najbolje doba za rađanje dece, postoji devetogodišnja "zlatna zona" za žene. To je zaključak studije rađene na više od 30.000 žena, koja je pokazala da žene starosti od 23 do 32 godine imaju najmanji rizik od nastanka urođenih anomalija u trudnoći.

Tinejdžerke i mame u ranim dvadesetim su češće rađale decu sa defektima centralnog nervnog sistema, što utiče na stvari kao što su razvoj mozga i kičme, dok su zrele trudnoće bile najbliže povezane sa deformitetima glave, vrata, očiju i ušiju.

Mlade majke često nisu spremne za trudnoću i suočavaju se sa više nezdravih faktora poput zloupotrebe alkohola i supstanci, kažu istraživači. S druge strane, starije žene su duže izložene stresorima životne sredine, kao što je zagađenje vazduha, ali i procesu genetike - starenje jajnih ćelija i deterioracija DNK ćelija.

Sveukupno, rizik od urođenih mana se povećao za oko petinu kod žena mlađih od 22 godine i za oko 15 procenata kod žena starijih od 32 godine.

Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Najčešće komplikacije uticale su na cirkulatorni sistem fetusa i, u slučaju majki mlađih od 20 godina, na centralni nervni sistem. U poređenju sa starijim majkama, mlađe mame su imale 25 odsto veće šanse za defekte u mozgu i centralnom nervnom sistemu svojih beba, što dovodi do ozbiljnih stanja kao što je spina bifida, u poređenju sa starijim majkama. Žene mlađe od 20 godina imale su još veći rizik od nastanka ovih problema u odnosu na žene od 23 do 32 godine.

Starije majke, s druge strane, imale su dvostruko veće šanse da dobiju bebu sa malformacijama očiju, ušiju, lica i vrata. Takođe javlja se opasnost razvitka srčanih mana, malformacije urinarnog i genitalnog sistema, kao i Daunov sindrom, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • VV

    2. jul 2023. | 16:16

    Rodila prvo u 38., drugo u 40.a treće u 43. godini, bez zdravstvenih ili bilo kakvih drugih problema u smislu problema sa začećem i sl.Moja sestra bliznakinja rodila jedno u 19. i to jedva, uz održavanje trudnoće. Uplašena time šta je sve od problema preživela sestra u trudnoći ja sam se tek udala u 37. i počela da rađam kasnije....

    Podelite komentar

  • Aca

    2. jul 2023. | 15:16

    Idealne godine su od 15 do17

    Podelite komentar

  • Tea

    6. jul 2023. | 01:01

    Jeste, ja sam imala na pameti ove preporuke i rodila sam kad sam zavrsila studije prvo dete, a onda u proseku svako dve godine jos jedno. Nakon petog deteta necu vise da rađam jer prosto osecam da vise nemam snage kao pre. Sad cu da jos ovo zadnje dete malo podignem, a onda se posvetim intezivnije licnom uspehu dok sam jos "mlada". Ne znam kad ce moje koleginice da rađaju, vidim ne zuri im se, ali treba mnogo zivaca i snage za malu decu.

    Podelite komentar