• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj antibiotik bebama treba da se daje po drugoj računici, kažu stručnjaci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj antibiotik se daje novorođenčadima koja su prevremeno rođena ili onima koja su rođena u terminu ali su bolesna

  • 0
Dete beba refleksi Foto: Shutterstock

"Gentamicin" je antibiotik koji se obično koristi u lečenju bolesnih novorođenčadi. Rastvorljiv je u vodi i uglavnom se urinom izbacuje iz organizma.

Kako da se zna koja količina gentamicina je potrebna? Tako što se ukupna telesna težina, zajedno sa težinom sadržaja vode u telu, uključuje za izračunavanje doze gentamicina. Ukupna količina vode kod zdravog novorođenčeta se dramatično razlikuje od one kod nedonoščadi.

Kao rezultat toga, izračunavanje doze gentamicina na osnovu ukupne telesne težine može rezultirati neoptimalnim propisivanjem doze. Prevremeno rođene bebe imaju slabije bubrege, pa razlika u dozama lekova može imati ozbiljan uticaj na njihovu funkciju. Kao rezultat toga, potreban je precizniji metod izračunavanja doze gentamicina za odojčad, piše "Hindustantimes.com".

Masa sa i masa bez vode su važne za izračunavanje različitih telesnih parametara.

U novoj studiji, medicinski istraživački tim sa Univerziteta u Bahreinu, na čelu sa doktor Kananom Sridharanom, pokazao je da je masa bez vode bolja opcija za izračunavanje doze gentamicina u odnosu na ukupnu masu bebe.

mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

- Tim je odredio telesnu masnoću i masu bez vode novorođenčadi merenjem debljine kožnog nabora oko njihovih tricepsa. Istraživači su primetili da su prevremeno rođene bebe imale mnogo veću koncentraciju gentamicina u krvi u poređenju sa bebama rođenim u terminu. Bebe sa malom porođajnom težinom takođe su pokazale veće koncentracije antibiotika u krvi. Pored toga, prevremeno rođene bebe su imale veću telesnu masu od terminske novorođenčadi - objasnio je doktor Sridharan.

Trenutno prihvaćena doza gentamicina je oko četiri do pet miligrama po kilogramu težine na svakih 24, 36 ili 48 sati.

Tim je otkrio da je ovaj režim doziranja bio nedovoljan za lečenje kod jedne trećine novorođenčadi. Tim je zatim odredio preporučene doze gentamicina za izuzetno prevremeno rođene bebe na 7,95 miligrama po kilogramu na svakih 48 sati, i 7,30 mg po kilogramu na svakih 36-48 sati za veoma prevremeno rođene bebe. Za kasnije prevremeno rođene bebe, optimalna koncentracija je bila 5,90 miligrama po kilogramu na svakih 36-48 sati, dok je za bebe koje su rođene u terminu preporučena doza 5,10 miligrama po kilogramu na 24 sata.

Svakako, finalnu dozu leka koja se daje bebama određuju lekari, koji imaju kompletnu sliku pacienta kome je terapija namenjena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mali Lav ima lavlje srce: Srbijo, pomozi mu da pobedi!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba