• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bebe su jedna drugoj ugrožavale život u materici: Mama je uz rizik obe uspela da spase

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sve je bilo u redu dok skeniranje u porodilištu u Belfastu, u 19. nedelji, nije otkrilo da bi njene bebe mogle da imaju TTTS. Laura je odmah prebačena u londonsku bolnicu

  • 0
Blizanci Foto: Shutterstock

Mama čije su bliznakinje međusobno ugrožavale razvijanje u materici pričala je o svojoj radosti nakon njihovog čudesnog dolaska na svet.

Laura Votson (29) bila je toliko zabrinuta tokom trudnoće da je odbila da kupuje odeću za bebe kad joj je rečeno da je malo verovatno da će bebe preživeti. Dijagnostikovan im je sindrom međublizanačke transfuzije (TTTS) - stanje koje uzrokuje abnormalan protok krvi između dve bebe, što dovodi do neujednačenog razvoja.

Ona je prebačena iz Severne Irske u bolnicu Sent Džordž u Londonu, na specijalizovanu proceduru osmišljenu da potpomogne ravnomerno raspoređivanje protoka krvi i hranljivih materija.

Uprkos uspešnoj operaciji, njen vodenjak je pukao samo tri nedelje kasnije, u 23. nedelji.

Lekari u porodilištu u Belfastu, u Irskoj, želeli su da odlože rođenje blizanaca što je duže moguće kako bi im dali šansu za borbu i primili su Lauru na posmatranje 23. avgusta 2022.

Pet nedelja kasnije, skeniranje je pokazalo da je manja bliznakinja postala opasno anemična zbog smanjenog protoka krvi. Hirurzi su izvršili hitni carski rez i na svet je došla Mib Vir.

Njena sestra, Kloda Vir, rođena je odmah nakon nje. Uprkos teškoj trudnoći, devetomesečne bliznakinje sada napreduju nakon što su mesece provele u bolnici.

- Nisam imala nijedan dobar izbor. One su se efektivno ubijale u materici. Rečeno mi je da ne mogu ništa da uradim i da najverovatnije gubim obe. Druga opcija je bila operacija sa stopom preživljavanja od 30 odsto. Čak su me pitali da li želim da prekinem trudnoću. Ali nisam to mogla, morala sam da im dam šansu obema. Nisam ni sanjala da ću moći da ih obe vratim kući nakon onoga što smo prošli. Ali sada su ovde i srećne su, i još uvek ne mogu da verujem.

Laura i njen partner, Džejms Vir bili su iznenađeni kada su otkrili da očekuju blizance u aprilu 2022.

Sve je bilo u redu dok skeniranje u porodilištu u Belfastu, u 19. nedelji, nije otkrilo da bi njene bebe mogle da imaju TTTS. Laura je 30. jula odmah prebačena u londonsku bolnicu, gde ju je pregledao poseban lekarski tim.

Nakon transfera u London, danima je trajalo dijagnostikovanje.

- Rekli su da je ozbiljno i da može biti opasno po život za oboje. Ništa vas ne može pripremiti da čujete kako lekari daju prekid trudnoće kao predlog. Tako sam odlučila da me operišu, iako je i to bilo izuzetno rizično. Hirurzi su brzo izveli operaciju intrauterine laserske ablacije - proceduru kojom se prekidaju krvni sudovi kako bi se hranljive materije ravnomernije rasporedile svakoj bebi.

Ali operacija nije uspela i osam nedelja kasnije bebe su rođene nakon hitnog carskog reza.

- Dan ranije su izgledale sjajno, nismo imali pojma. Onda, sledećeg dana, rečeno nam je da ćemo izgubiti Mib ako je ne izvade. Doktori su nam rekli da su bezbednije napolju - bilo je zastrašujuće - priseća se ova hrabra mama.

Laura i Džejms su samo kratko videli svoje bebe pre nego što su obe odvedene u Jedinicu intenzivne nege novorođenčadi. Mama je tada dobila tri litre transfuzije krvi pre nego što joj je konačno dozvoljeno da drži novorođenčad tri dana kasnije.

- Videla sam ih intubirane sledećeg dana i za mene je to bilo nadrealno. Osećala sam se ukočeno, bila sam u stanju šoka i poricanja; nisam mogla da verujem da su to moje bebe. Osećala sam se kao da sam još trudna, kao da se nisam ni porodila. Kada smo ih konačno uzeli, ne znam ni kako da to opišem, bilo je tako neodoljivo. Izgubila sam nadu kroz trudnoću i nisam mogla da verujem da su preživele porođaj - prepričava Laura.

Kloda je ostala na intenzivnoj nezi 63 dana, dok je njena sestra ostala 82.

Kao rezultat dodatnog pritiska u materici, Kloda je razvila urođenu srčanu manu zbog koje će joj trebati doživotni skrining. Do 24. decembra 2022. obe devojčice su imale priliku da upoznaju svog starijeg brata i provedu svoj prvi Božić kao porodica.

Devet meseci nakon prevremenog porođaja, devojčice su već počele da pokazuju svoj karakter i konstantno se igraju jedna sa drugom.

- Mib je veoma opuštena i samo se zabavlja dok se valja po podu, dok Kloda jednostavno voli da se mazi. Kad god su zajedno, drže se za ruke i igraju se ili komuniciraju na bilo koji drugi način. Imaju jasnu vezu i neverovatno je videti to. Jedva čekam da veza postane još jača - priča njihova mama Laura.

Uprkos tome što bebe sada napreduju, Laura je priznala da joj je teško da se nosi sa uticajem onoga što je prošla, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena je mama prevremeno rođenih bliznakinja: Od prvog dana hrani ih svojim mlekom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba