• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvostruka sreća: Šta sa sobom nosi blizanačka trudnoća

Vreme čitanja: oko 2 min.

U drevnim civilizacijama smatrana božanskim delom, blizanačka trudnoća zahteva posebnu pažnju akušera

  • 0
Blizanci Foto: Shutterstock

Za blizanačku ili multifetalnu trudnoću kažu da je dvostruka radost. No, ona zahteva podjednaku količinu opreza zbog svog uticaja na zdravlje majke i beba.

Ginekolog i akušer dr Zoran Maričić nam, uz savete, ukazuje na neke od zakonitosti i karakteristika ovakvih trudnoća.

Blizanci raličitog pola su uvek dvojajčani

Prema načinu embriološkog nastanka, blizanačke trudnoće mogu biti jednojajčane, nastale oplođenjem i kasnijim deljenjem jedne ili dvojajčane, nastale od dve jajne ćelije.

- Blizanci različitog pola su uvek dvojajčani, dok oni istog pola mogu biti i jednojajčani i dvojajčani – kaže dr Maričić i dodaje: - Takođe, blizance delimo i prema horionicitetu, odnosno broju posteljica.

Učestalija kod majki između 30 i 40 godine starosti

Prema rečima našeg sagovornika, sa godinama majke, a zahvaljujući lučenju hormona koji podstiču ovulaciju, broj blizanačkih trudnoća raste.

- Uzrok nastajanja jednojajčanih blizanačkih trudnoća nije jasan, dok se za dvojajčane smatra da im je uzrok povišeni nivo ljudskih gonadotropina (hormona koji luče gonadotropne ćelije hipofize). I postupkom vantelesne oplodnje povećava se verovatnoća nastanka multifetalnih trudnoća.

Trudnica, trudna žena i muž, budići roditelji, porodica Foto: Shutterstock/Ilistracija

Zahteva češće kontrole

- Ukoliko se radi o blizanačkoj trudnoći, neophodno je da pacijentkinja svake tri nedelje dolazi na preglede koji se sastoje iz kliničkog, ginekološkog i ultrazvučnog pregleda - napominje dr Zoran Maričić i dodaje: - Svrha ovih pregleda je da se prati fetalni rast i razvoj i na vreme uoče moguće komplikacije po zdravlje majke ili plodova. Merenjem arterijskog pritiska na vreme se može dijagnostikovati eventualna hipertenzija koja je do pet puta češća u slučajevima blizanačke trudnoće. Merenje dužine grlića (cervikometrija) može dovesti do smanjenja pojave prevremenih porođaja ili pobačaja, dok redovna procena biofizičkog profila i kardiotokografski pregledi ukazuju na to koliko bebama i dalje prija boravak u maminom stomaku.

Jutarnje mučnine mogu biti izraženije

Propratne tegobe poput mučnine i povraćanja u prvom trimestru su prisutnije, a kao rezultat povećanja nivoa hormona. Dobra vest je da i u blizanačkoj trudnoći ove pojave nestaju od 12. do 14. nedelje. Izraženije je i povećanje telesne težine. Kako sugeriše naš sagovornik, prosečno optimalno povećanje telesne težine u blizanačkoj trudnoći je do pet kilograma po plodu u terminu porođaja.

dr zoran maričić Foto: Ustupljena fotografija

- Zbog povećanih nutritivnih potreba beba češća je pojava nedostatka hranljivih supstanci, te anemije majki. Adekvatnom ishranom i nešto većim dnevnim unosom kalorija moguće je preduprediti eventualne edostatke uz primenu multivitaminskih preparata ili preparata koji se ciljano daju kako bi se nadoknadili određeni mikronutrijenati.

Ne završava se svaki porođaj carskim rezom

Kako kaže dr Zoran Maričić, svaka blizanačka trudnoća ne mora da se završi carskim rezom, ali je neophodno intenzivno praćenje i planiranje porođaja.

- Blizanačka trudnoća se obično završava do 36. nedelje, a ni prevremeni porođaj nije retkost. Uslov za prirodni porođaj je da oba ploda prednjače glavicama. Svi drugi položaji beba podrazumevaju procenu akušera i carski rez. Veoma retko, ali je moguće i da se prvi plod rodi prirodno, vaginalnim putem, a drugi carskim rezom.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba