• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prva žena se vanklinički porodila nakon transplantacije materice: Šta to znači za budućnost plodnosti?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Stručnjaci objašnjavaju šta je transplantacija materice i ko ima koristi od nje

  • 0
Trudnica trudnoća abortus doktor pacijent podrška Foto-ilustracija: Shutterstock

Žena u Alabami je upravo dobila prvu bebu rođenu iz transplantirane materice van kliničkog ispitivanja.

Malori (čije prezime je zaštićeno iz privatnih razloga)  rođena je bez materice - stanje koje je poznato kao Majer-Rokitanski-Kuster-Hauserov sindrom - i verovala je da nikada neće moći da zatrudni.

- Pomirila sam se sa time da neću moći da nosim svoju decu, ali mi je uvek to nedostajalo - rekla je u izjavi.

Njena sestra je bila surogat za prvo Melorino prvo dete, ali nije mogla da iznese i drugu trudnoću iz zdravstvenih razloga. U međuvremenu je otkrila da Univerzitet u Alabami u Birminghamskom programu ima i transplantaciju materica, što je svega jedan od četiri u celim Sjedinjenim Državama i prvi koji je otvoren za pacijente van kliničkih ispitivanja. Prijavila se i dobila matericu od preminulog donatora. Od transplantacije do rođenja njenog drugog deteta prošlo je 18 meseci.

Porođaj Foto: Shutterstock

- Pored svih mogućih komplikacija, prihvatila sam trudnoću jer sam znala da će to biti jedini put da ću tako nešto moći da uradim. Imala sam mnogo sreće da sam to mogla da doživim. Podeliti takvo putovanje sa našom ćerkom bilo je takođe posebno, jer je mogla da oseti moj stomak. Toliko sam zahvalna što sam ovo doživela - ispričala je Malori, kako prenosi Yahoo Life.

Prva uspešna vanklinička trudnoća sa presađenom matericom

Prva beba nakon transplantacije materice rođena je 2014. godine u Švedskoj, a od tada je nekoliko medicinskih centara širom sveta pomagalo ženama da se porode zahvaljujući transplataciji. Prvobitna transplantacija obavljena je korišćenjem materice donora od živih rođaka, ali se polje proširilo na korišćenje materica od preminulih donora.

U 2017. godini, na Univerzitetu Bejlor u Dalasu, majka sa transplantacijom materice rodila je prvu bebu u SAD i od tada je nekoliko velikih medicinskih centara proučavalo proceduru. Međutim, sve te trudnoće i porođaji prošli su kroz klinička ispitivanja, što često može da bude veoma rigorozno iskustvo. Zato je porođaj nakon transplantacije materice van kliničkih ispitivanja veliki korak.

- To pokazuje da čak i van centara za proučavanje sa rigidnim smernicama, sada postoji opcija koja može da se ponudi u drugim bolnicama i koja će da omogući većem broju žena rešenje - kaže Džesika Šepard, ginekolog iz Teksasa.

- Ovo je veliki napredak u svetu plodnosti - nadovezuje se Dr Aleks Robles, reproduktivni endokrinolog u Centru za plodnost Univerziteta Kolumbij: - To otvara mogućnost da pacijentkinje koje ranije nisu mogle da nose trudnoću zbog faktora materice sada mogu da budu trudne. Više pojedinačnih slučajeva će verovatno rezultirati nakon ovog slučaja.

- Transplantacije materice su novija specijalnost u medicini i neki medicinski centri marljivo rade na uspostavljanju protokola. Činjenica da je usvojena u kliničkoj upotrebi van kliničkog ispitivanja sugeriše da je tehnika dovoljno rafinirana da bi imala prihvatljive rezultate i određeni stepen sigurnosti - ističe dr Džonatan Šafir, ginekolog na Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Šta je transplantacija materice?

Svaki medicinski centar pristupa ovome malo drugačije. Međutim, transplantacija materice je ono što se dešava kada se materica donora - bilo od živog ili umrlog donora - hirurški implantira u ženu.

mama i beba porođaj koža na kožu Foto: Shutterstock

U principu,  žena mora da se prijavi za transplantaciju i da bude pregledana za proceduru. Ako je odabrana za to, ona mora da se podvrgne vantelesnoj oplodnji, koja kada uspe stvalja se u matericu donatora i dodeljuje ženu, i potom hirurški implantira u njeno telo. Žena uzima imunosupresivne lekove dok je materica na mestu.

- Kao i kod svake transplantacije, primalac treba da uzima lekove da potisne svoj imuni sistem kako bi sprečio odbacivanje novog organa, koji imuni sistem može da napadne i da "uništi" strano tkivo" - kaže Šafir: - Nakon što se trudnoća završi, transplantirana materica se uklonja tako da rizik od odbacivanja ne postoji.

Embrion se implantira od šest do 12 meseci nakon transplantacije, a ako dođe do trudnoće, beba se rodi carskim rezom između 37. i 39. nedelje. Kada završi sa decom (većina centara dozvoljava jednu ili dve trudnoće), materica se uklanja.

Međutim, transplantacija materice može da bude i rizična, jer je uključeno više operacija i povećan rizik od infekcija i komplikacija u trudnoći.

- Ovo je takođe osmišljeno da pomogne samo maloj grupi žena. Iako je važno da postoji nova opcija da se ponudi ženama sa ovim posebnim stanjem, to ne predstavlja revoluciju u lečenju neplodnosti- ističe Šafir: - Ova specifična podskupina pacijenata za koje bi procedura mogla biti primenljiva je veoma mali deo neplodne populacije. Takođe je dostupno „malo podataka“ o stopi uspeha s obzirom na to da su ove transplantacije bile retke.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trudnica pokazala kako joj u dve različite poze izgleda stomak u 33. nedelji trudnoće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba