• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je surogat roditeljstvo, koje vrste postoje i koliko košta? Cene drastično skočile, inflacija uzela maha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi neko postao surogat mora da prođe proveru identitita i prošlosti, medicinski pregled i psihološku procenu

  • 2
Surogat roditeljstvo Foto: Shutterstock

Surogat majčinstvo je oblik reprodukcije putem treće strane u kojoj osoba pristaje, često pravnim sporazumom, da iznese trudnoću za nameravanog roditelja ili roditelje, uz razumevanje da starateljstvo nad detetom pripada roditeljima koji "unajmljuju" surogata.

Postoje dve vrste surogat majčinstva: gestacijsko surogat majčinstvo i tradicionalno surogat majčinstvo.

Gestacijsko surogat majčinstvo se dešava kada surogat nosi bebu stvorenu od sperme i jajne ćelije roditelja ili embriona donatora. Sa gestacijskim surogat majčinstvom ne postoji biološka veza između nosioca i bebe, a roditeljska prava se dodeljuju predviđenom roditelju pre ili odmah nakon rođenja bebe.

Gestacijsko surogat majčinstvo je najčešće ono na šta ljudi pomisle kada čuju izraz „surogat majčinstvo“.

Tradicionalno surogat majčinstvo se dešava kada nosilac obezbedi svoje jaje i ima genetsku vezu sa detetom. Ova vrsta surogat majčinstva se danas ređe koristi, jer je pravno mnogo složenija od gestacijskog surogat majčinstva.

Da bi neko postao surogat, mora da prođe proveru identitita i prošlosti, medicinski pregled i psihološku procenu.

Surogat opcija je idealna za ljude koji nisu u partnerskom odnosu, a žele da se ostvare kao roditelji, kao i za žene koje zbog zdravstvenih problema ne mogu da iznesu trudnoću.

Troškovi surogat majčinstva dramatično su porasli sa 75.000 dolara na 100.000 dolara pre pet godina, a smatra se da će cena porasti na neverovatnih 250.000 dolara. Pandemija je izazvala nedostatak surogata, što je dovelo do liste čekanja od 12 do 18 meseci za predviđene roditelje.  Inflacija je, naravno, takođe faktor.

- Surogat majčinstvo može biti lepo iskustvo, ali nakon 14 godina rada kao specijalista za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost, jedna od najtežih diskusija koju imam sa pacijentima je kad treba da im objasnim "da je to put kojim moraju da idu". Jer, bez obzira na to zašto vodimo ovaj razgovor - negativni transferi embriona, ponavljeni pobačaji, istopolni parovi, ugroženost zdravlja materice zbog prethodnog zdravstvenog stanja, ostaje istina da je surogatno majčinstvo postalo izuzetno skupo i teško za realizovati - ističe dr Brajan Levin, a prenosi "Mother".

Surogat majčinstvo još uvek nije odobreno u Republici Srbiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Adam Adaktar:Još 2-3 sina će mi roditi surogat majka,Anđela je mnogo zgodna da bi to neko upropastio

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Veki

    2. septembar 2023. | 08:04

    Preskupo!!!Trebalo bi da se odobri i kod nas Povecalo bi nam i natalitet.Samo bi trebalo da bude znatno,znatno, jeftinije 10-15 puta minimum.Prema uslovima standarda.

    Podelite komentar

  • Suzana

    2. septembar 2023. | 07:39

    Mi , ljudska vrata je nesto najgore sto postoji.

    Podelite komentar