• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako održavati zdravu kilažu tokom trudnoće? Važnost doručka, dobre distrakcije i fizičke aktivnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 zlatna saveta koja će vam pomoći da trudnoću "izgurate" u željenoj težini

  • 0
Trudnica trudnoća stomak Foto: Shutterstock

Svaka trudnica i porodilja je individua za sebe, stoga i dobitak kilograma ne može biti jednak među svima, prosto rečeno - ne postoje utvrđene smernice o tome koliko bi trebalo da se ugojite. Glavna stvar je da težina bude sigurna i zdrava za vas i vašu bebu.

A "Tommys" vam prenosi nekoliko saveta za održavanje zdrave težine tokom trudnoće.

1. Ne preskačite doručak

Vaše telo posti dok spavate pa ćete se osećati umorno i gladno ako ne jedete ujutru.

Doručak će vam pomoći da izbegnete hranu koja uglavnom sadrži mnogo masti i šećera. Ukoliko počnete vaš dan zdravo - velika je verovatnoća da ćete nastaviti u tom ritmu.

Ako se borite sa jutarnjom mučninom, možete pokušati da pojedete nešto poput suvog tosta ili običnog keksa pre nego što ustanete iz kreveta.

2. Pazite na nivo šećera u krvi 

Redovni obroci će vam pomoći da se osećate sito i dobro, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim; to znači da nećete biti u iskušenju da posegnete za slatkim grickalicama.

Savetujemo vam da se koristite glikemijskim indeksom (GI). Ovo je sistem ocenjivanja koji pokazuje koliko brzo svaka hrana utiče na nivo šećera u krvi.

Hrana sa niskim i srednjim GI polako oslobađa energiju kako bi održala stabilan šećer u krvi, dok vaše telo brzo razgrađuje hranu sa visokim GI, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi. Odabir hrane sa niskim i srednjim GI može vam pomoći da se duže osećate sito.

Salata u tegli Foto:Shutterstock

Namirnice koje polako oslobađaju energiju uključuju: celo zrno, raženi, semenski hleb, hleb od kiselog testa, mladi krompir u ljusci, slatki krompir, jam, instant rezance, basmati pirinač, smeđi pirinač, bulgur pšenicu, ječam, kus-kus, kinou, kaše, musli, malo ovsa sa niskim sadržajem šećera i žitarice na bazi mekinja.

Uopšteno govoreći, hrana bogata vlaknima sa nižim GI kao što su pasulj, grašak, sočivo, kaša, musli, voće i povrće su dobar izbor i mogu vam pomoći da se pridržavate opšteg plana zdrave ishrane.

3. Pronađite distrakciju

Ako ste zabrinuti da ćete se previše ugojiti, a žudite za hranom kad znate da niste gladni, pokušajte da uradite nešto što će vam skrenuti pažnju.

Možete nazvati prijatelja, "izgubiti se" u knjizi ili seriji, otići u šetnju... bezbroj je mogućnosti.

Takođe, možete da se poslužite šoljom voćnog čaja, pustite muziku i zaplešete ili uživate u opuštajućoj kupki. Mala "ometanja" mogu zaista pomoći.

4. Uvedite fizičku aktivnost u vaš raspored

Postoji mnogo vrsta vežbi koje možete bezbedno da radite u trudnoći, a jedne od najsigurnijih svakako su plivanje i šetnja.

Pronađite prijatelja ili prijateljicu koji će da ide sa vama i povećajte zabavu!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba