• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći? Pripazite na sledeće namirnice jer mogu da izazovu posledice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li na koju hranu bi trebalo da obratite pažnju?

  • 0
trudnoća, ples, kuhinja, beba, par Foto: Shutterstock/voronaman

Kad ste u blagoslovenom stanju, konzumiranje raznovrsne hrane je dobro kako za vas, tako i za vašu bebu. Međutim, postoje neke namirnice koje ne bi trebalo da jedete jer biste mogli naškoditi vašem ili bebinom zdravlju; a tu je i hrana koja je bezbedna, osim ukoliko se ne unosi u velikim količinima.

Šta ne trebate jesti? 

Glavne namirnice koje treba izbegavati su:

  • meki sirevi
  • nedovoljno kuvano ili sirovo meso
  • morski plodovi
  • neoprano voće i povrće
  • sladoled
  • nedovoljno kuvana ili sirova jaja
  • nepasterizovano mleko
  • alkohol

Čemu trebate ograničiti konsumpciju?

Hrana koju treba ograničiti je:

  • kofein
  • riba
  • pileća jetra

Opasni rizici

Svaka od ovih namirnica nosi različite rizike tokom trudnoće. Neka hrana može biti kontaminirana klicama koje mogu izazvati infekcije, dok druga hrana sadrži supstance koje mogu naštetiti vašoj bebi - npr. listerioza, koju izaziva bakterija listerija, je retka infekcija koja obično ne predstavlja problem za zdrave ljude, međutim, ako ste trudni, može izazvati pobačaj, prevremeni porođaj ili mrtvorođeno dete. 

Namirnice koje mogu biti kontaminirane listerijom uključuju: neoprano ili prethodno rezano voće i povrće, meki sirevi, nepasterizovani mlečni proizvodi, sladoled, dimljeni ili sirovi morski plodovi, dimljeno meso, pašteta i hladna piletina, dinja, nepasterizovani sok.

Toksoplazmoza, uzrokovana parazitom toksoplazmom, je infekcija koja može uticati na vašu bebu ako je dobijete prvi put tokom trudnoće. Ovo je retkost, ali je važno biti oprezan jer može izazvati oštećenje mozga ili slepilo kod bebe. Namirnice koje mogu biti kontaminirane toksoplazmom uključuju: nedovoljno kuvano meso, neoprano voće i povrće.

Salmonela je bakterijska infekcija koja nastaje kao posledica trovanja hranom, a ukoliko je dobijete u trudnoći može izazvati pobačaj. Namirnice koje mogu biti kontaminirane salmonelom su sirova ili nedovoljno kuvana jaja, jaja koja su napukla tokom skladištenja, susam, humus, nedovoljno kuvano meso i piletina.

Trovanje merkurom se dešava prilikom preterane konzumacije ribe koja sadrži živu. Visok nivo žive može uticati na razvoj nervnog sistema vaše bebe. Najviši nivoi ovog metala se nalaze u ajkulinom mesu, marlinu, sabljarci i somu.

trudnica, trudnoća, trudnička depresija Foto: Shutterstock

Previše vitamina A može da naškodi vašoj bebi. Pileća jetra sadrži puno vitamina A i treba je ograničiti.

Visok nivo kofeina može povećati rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i rađanja bebe sa malom težinom. Kofein se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, kao što su kafa, čaj i čokolada. Takođe se dodaje nekim bezalkoholnim i energetskim pićima, prenosi "Pregnacybirthbaby".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba