• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta je fantomska trudnoća: Prvi detaljno opisan slučaj kod kraljice Marije, davne 1555. godine

Vreme čitanja: oko 4 min.

Češće se javlja u kulturama u kojima se očekuje da udate žene rađaju decu

  • 0
Mama, trudnica, trudnoća, trudnički stomak Foto:Shutterstock

Trudnića nosi mnoge neočekivanosti, majke sa puno nade idu u susret nepoznatom, i pored bogate literatre na ovu temu ne mogu uvek biti sasvim spremni. Nekada pak trudnoća realno ne postoji, a žena ima sve signale kao da je trudna. U pitanju je takozvana fantomska trudnoća, a ovaj fenomen zabeležen je još u davnoj istoriji.

Veoma detaljno je opisan slučaj kraljice Marije davne 1555. godine. U pitanju je neuobičajeni poremećaj koji može prouzrokovati da žensko telo oponaša znake trudnoće, od nedostatka menstruacije do nadutog stomaka.

U aprilu 1555. kraljica Marija I - „Krvava Meri“ otišla je u izolaciju dok je čekala rođenje svog prvog deteta. Sa 38 godina, najstarijoj ćerki kralja Henrija VIII je očajnički bio potreban naslednik, po mogućnosti muški.

Godinu dana nakon što se udala za Filipa II od Španije, kraljica je izgledala tako kao da je trudna: njene grudi i stomak su natekli, a prijavila je jutarnju mučninu i pokreti u materici. Sve je bilo spremno za naslednika, i dojilje, i potpisana najavna pisma.

Ipak, „kako su nedelje prolazile, raspoloženje je postalo očajno“, piše Ana Vitlok, autorka knjige "Meri Tjudor: princeza, kopile, kraljica". Proširile su se glasine da je kraljica mrtva, ili da je dete umrlo, piše "Nationalgeographic.com".

Istina je bila manje skandalozna: uprkos svemu što se činilo suprotno, Meri nikada nije bila trudna početku, imala je nesreću da je u istoriji bila prvi dobro dokumentovani slučaj veoma retkog fenomena zvanog pseudocieza ili fantonska ili lažna trudnoća. 

Henri VIII, Engleska, Engleska istorija, Britanska istorija, Engleska reformacija, Protestantizam, Meri Tjudor, krvava meri, Mary Maria Tudor, Engleska kraljica Meri I, poznata i kao Krvava Meri zbog progona protestanata tokom 1550-ih godina. Foto: Wikimedia/Museo del Prado/Antonis Mor

U ovom stanju manifestuje se većinu simptoma ili pak kompletni simptomi trudnoće, ali ne i fetus. Tako žena nema menstruaciju, grudi joj se povećavaju i mogu čak da iscede mleko, a stomak joj uvećan, kaže Meri Siman, profesor emeritus na Odeljenju za psihijatriju Univerziteta u Torontu. Takve fizičke manifestacije se takođe javljaju uz umor, mučninu i često mokrenje.

- Njeno telo se ponaša kao trudno, tako da veruje da je trudna, ali inače nije u zabludi - kaže Siman, koja je dugo proučavala mentalni poremećaj.

Većina slučajeva ima psihološke i fiziološke elemente. Dijagnostički priručnik Američkog psihijatrijskog udruženja, DSM-5-TR, stavlja pseudociezu u kategoriju drugih specifičnih somatskih simptoma i srodnih poremećaja, zajedno sa drugim poremećajima koje je teško kategorizovati kao što su poremećaj anksioznosti bolesti (poznat i kao hipohondrija) ili faktički poremećaj (tzv. Minhauzenova).

Koliko je česta pseudocijeza?

U 2007. godini pregled u Međunarodnom časopisu za reproduktivnu biomedicinu procenjuje da postoji između jednog i šest slučajeva na 22.000 trudnoća u Sjedinjenim Državama. To je ogroman pad od 1940. godine, kada je statistika bila jedan slučaj pseudocieze na 250 trudnoća - upravo ta verovatnoća prirodnih blizanaca.

Ovi brojevi drastično rastu van SAD

- Postoje delovi Afrike, na primer, gde je trudnoća veoma cenjena, a medicinska nega je teško dostupna, tako da pseudocieza nije neuobičajena - kaže Siman, koja se u svojoj praksi susrela sa oko 20 slučajeva od 1960. godine.

Zbog savremene medicine i široke dostupnosti ultrazvuka, veoma mali broj slučajeva pseudocieze danas ostaje neotkriven do očiglednog „porođaja“.

„Pseudocijezu je notorno teško proučavati - kaže Siman, uglavnom zbog njene retkosti i složenosti mentalnog zdravlja pacijenta. Ali postoji jedna zajednička nit: Pacijentkinja obično očajnički želi da bude trudna - kaže Siman i podaje da, pored bebe, trudnoća takođe može pružiti ženi posebne pogodnosti, kao što su bolja briga, pažnja, pa čak i poštovanje. Nije iznenađujuće, kaže, da se pseudocijeza češće javlja u kulturama u kojima se očekuje da udate žene rađaju decu.

Još uvek misteriozno stanje

- Medicinski establišment, čak i u oblasti ginekologije, nema dobro razumevanje pseudocieze - kaže Šenon M. Klark, specijalista za fetalnu medicinu majki na Medicinskom ogranku Univerziteta Teksas, koja je videla slučajeve lažne trudnoće.

Ona kaže da bi razumevanje šta se dešava u telu žene sa pseudociezom pomoglo i u lečenju stanja i smanjenju stigme obolele osobe koja je označena kao „luda“.

Filip II od Španije i Meri Tjudor, krvava meri, Mary Maria Tudor, Foto: Wikipedia/Hans Eworth

Šta je "okidač"?

Ogroman stres je verovatno bio okidač za pseudociezu kraljice Marije, kažu stručnjaci.

Skoro godinu dana nakon takozvane trudnoće, Meri je konačno izašla iz svoje odaje i niko više nije govorio o tome. Umrla je tri godine kasnije, bez dece, a presto je dosila njena protestantska polusestra Elizabetu I.

- Pseudocijeza pogađa ljude iz svih etničkih, rasnih i socioekonomskih grupa - primećuje Klark. I iako je najčešći kod onih od 20 do 39 godina, može se pojaviti i kod žena u postmenopauzi.

Pseudocijeza kod muškaraca je još ređa, iako je medicinska literatura dokumentovala primere ovog fenomena kod dvojice američkih muškaraca, 1984. i 1995. godine. U aprilu 2022. naučnici su prijavili 28-godišnju američku transrodnu ženu koja je predstavljena kao trudna sa blizancima.

Za razliku od mnogih cisrodnih žena sa pseudocijezom, sve ove tri osobe su pokazale teške mentalne bolesti.

Poricanje kao deo stanja

Baš kao što je kraljica Marija činila skoro godinu dana 1555. godine, savremeni pacijenti sa pseudociezom neće prihvatiti dokaze da nisu trudni, kaže Siman.

- Možda misle da njihov muž ne želi da budu trudne, da je u dosluhu sa doktorom ili bolnicom. Možda misle da su njihove porodice umešane. Videla sam ljude koji veruju da ju je doktor oplodio, ali to ne priznaju - kaže ona i dodaje da ove zablude mogu imati toliko oblika jer osoba ne može prihvatiti ničiju stvarnost osim svoju. Njihova realnost je da, kaže, izgledaju i osećaju se trudno, pa što se njih tiče, jesu.

- Srećom, medicinska ustanova je počela da tretira ove neobične slučajeve sa povećanim interesovanjem i osetljivošću - kaže Siman.

Klark dodaje da je „potrebno više razumevanja i empatije i manje osuđivanja i sramote na svim frontovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako se nositi sa histerijom kod dece?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba