• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da na siguran način upoznate vašeg kućnog ljubimca sa bebom? Sledite sledeće korake

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četiri korisna saveta

  • 0
pas mačka dete Foto: Shutterstock

Podrazumeva se da je rođenje bebe događaj koji menja život. Srećom, postoji mnoštvo informacija o tome kako najbolje odgajati biće koje ste tek doneli na svet. Međutim, relativno je malo informacija o tome kako pripremiti četvoronožne članove porodice za dolazak novog člana i kako uspostaviti vezu između njih i vaše bebe, na siguran način.

Iako postoje anegdotski dokazi da psi mogu znati pre svojih vlasnica da su trudne, to ne znači da imaju bilo kakav zamišljeni koncept o tome šta dolazi.

Šta je važno?

1. Bezbednosne barijere

Najveći prioritet je bezbednost.

Kućni ljubimci i deca mogu da odrastu kao najbolji prijatelji, ali ovaj ideal ne treba pretpostavljati ili uzimati zdravo za gotovo.

S obzirom na to da nikada ne treba da ostavljate pse i malu decu same zajedno, pametno je da svoje ljubimce dobro naviknete na novi nivo razdvajanja. Nije fer jednog dana doći kući iz bolnice sa bebom i iznenada zatvoriti svog psa u kuhinju.

To ne znači da ne možete isključiti svog psa iz sobe - zaista je sigurnija opcija. Ali ih treba unapred naučiti da je odvojenost od vas sasvim u redu.

Kapije za stepenice je dobar način da se stvori fizička barijera između prostorija, bez potpunog isključivanja psa.

2. Nova navikavanja

Ako vaš pas ima tendenciju da vuče povodac, vredi ga unapred obučiti da učtivo hoda na labavom povodu pored kolica.

Na ovaj način, nakon što se beba rodi, oni već znaju šta se od njih očekuje i rado idu uz njih. Rizik da oni povuku vas i kolica je znatno smanjen, a šetnja postaje sve prijatnije iskustvo.

Rase pasa koji ostaju mali celog života Foto: Shutterstock/Shllabadibum Bubidibam

Takođe je važno da ih naviknete da nosite bebu. Počnite tako što ćete nositi, i razgovarati na primer - sa ćebetom.

Imajte na umu da sa svojim kućnim ljubimcima obično razgovaramo na isti način na koji razgovaramo sa bebama, tako da bi bilo razumno da naši ljubimci pretpostave da razgovaramo sa njima. Vaš pas bi mogao skočiti da pogleda sa kime razgovarate i to je ono što bi moglo biti opasno kada zapravo imate novorođenu bebu u naručju.

3. Desenzibilizacija

Bebe mogu da prave veliku buku, njihov plač može da dostigne i do 120 decibela. Za životinje kojima su ovi zvuci novi (i sa akutnim čulom sluha) ovo može biti stresno.

Veoma je korisno naučiti ih da je to buka koju mogu da ignorišu. Snimci beba se lako mogu pronaći na internetu - i za razliku od prave bebe, možete podesiti jačinu zvuka.

Beba Foto: Shutterstock

4. Bez kazni

Nikada nemojte kažnjavati svog psa zato što se približio bebi; umesto toga, ohrabrujte mirne, ljubazne interakcije (gde je bezbedno) dok ga podučavate alternativnom ponašanju, kao što je smeštanje bebe u krevet.

Pohvalite i nagradite psa kad je pored vaše bebe i ne liže je. Najbolje je da pored bebe uvek stoji igračka kojom mu možete skrenuti pažnju, prenosi "Theconversation".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Odbijanje dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba