• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjak otkriva od čega zavisi da li ćete dobiti dečaka ili devojčicu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uvek se nekako cela priča svodi na medicinu i činjenično stanje

  • 1
beba, trudnoća, roditelji, ultrazvuk Foto: Unsplash/Kelly Sikkema

Postoje razne priče i nagađanja da li može ili ne da se predodredi da li će budući roditelji dobiti muškog ili ženskog naslednika.

Mnogi se okreću verovanjima, prate horoskope, godišnja doba, ali genetika kaže pravo činjenično stanje. Zato smo razgovarali sa magistrom genetike Anelom Zorlak, koja nam je približila od čega zavisi i da li možemo uticati na to da dobijemo dete onog pola koji želimo.

- Kod ljudi, pol je određen polnim hromozomima (XX žene, XY muškarci) i oni sadrže dramatično različite brojeve i skupove gena (oko 1000 gena na X i samo nekoliko desetina gena na Y). Većina gena na polnim hromozomima nije direktno uključena u određivanje pola, a razvoj muškarca ili žene zavisi od prisutnosti jednog glavnog lokusa koji određuje pol, Sry gena, na Y hromozomu ograničenom na muškarce. Ekspresija Sry u ranom embrionalnom razvoju inicira diferencijaciju testisa dok se u njegovom odsustvu razvijaju jajnici.

Kada se najranije može uočiti pol deteta i od čega uglavnom zavisi?

Prvi vidljivi znaci polne diferencijacije jajnika i testisa javljaju se do šeste sedmice gestacije kod ljudi - čime možemo zaključiti da je pol bebe određen tipom muškog gameta, ako spermatozoid koji oplodi jajnu ćeliju sadrži X hromozom, tada će rođena beba biti devojčica, a ako spermatozoid sadrži Y hromozom, tada će beba biti dečak.

Osim raznih verovanja, naravno da se cela priča vraća na genetiku i medicinu, pa se mnogi pitaju koliko zapravo geni igraju ulogu u određivanju pola, a koliko "slučajnost".

- Muškarci proizvode dve različite vrste gameta, X i Y, a ženska osoba samo jednu vrstu (XX). Pol bebe je određen tipom muške gamete koja se spaja sa ženskom gametom. Ako se pitate kolika je verovatnoća da spermatozoid koji oplodi jajnu ćeliju bude X ili Y hromozom - odgovor je jednaka. Dakle, genetski sastav sperme određuje pol bebe - kaže magistar Zorlak za Ona.rs.

Naša sagovornica nam približiva odnos između X i Y hromozoma i koja je sve njihova uloga. Magistar Zorlak objašnjava da li broj jednih ili drugih može da se menja, kao i koji od njih donosi dečaka, a koji devojčicu.

- Prisustvo SRY gena na Y hromozomu određuje biološku muškost kod većine sisara, uključujući ljude. Zbog toga, osobe s abnormalnim spolnim hromosomom, kao što je XXY, izrastaju u muškarce i razvijaju muške spolne karakteristike. Ovaj gen kodira protein koji se naziva faktor koji određuje testise (TDF) ili SRY protein. Bez TDF-a, primarni polni organi se razvijaju u jajnike. Bez testosterona, fetus razvija ženske primarne seksualne karakteristike, kao što su vagina i materica.

Da li je istina da je važno i "tempirati" kada treba imati polni odnos?

- Genetika kao mlada nauka u svetu medicine sa sobom nosi zasigurno veliki prostor za nagađanja, formiranja raznih teorija, ali uvek volim da skrenem pažnju o važnosti čitanja relevantnih izvora bar kada je nauka i medicina upitanju. Kao što sam prethodno navela, šansa da se rodi dečak ili devojčica je u potpunosti jednaka, te za sada ne možemo govoriti o direktnim faktorima koji mogu uticati na povećanje šanse za dobijanje muškog ili ženskog potomstva. Prilikom razmene genetičkog materijala između jajne ćelije i sprematozoida podjednaka je šansa da se prense X ili Y hromozom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Položaji tokom dojenja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • FANTOM(68)

    13. oktobar 2023. | 15:21

    Ja imam dva sina i kćer. Sinove sam dobio jer sam sa debelim vunenim čarapama imao odnos sa suprugom posle noćne smene u zoru bez jorgana. A ćerku kada sam bio u svilenoj pidžami i ispod čaršafa. Provereno.

    Podelite komentar