• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada će vašem mališanu izrasti prvi zubić: Budite spremni na neprospavane noći i umorne dane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na vreme naučite šta možete da očekujete

  • 0
zubići, rast zubića, porodica, deca, bebe Foto: Shutterstock/Inside Creative House

Za novopečene roditelje je uvek sve u početku stresno. Plaše se da li će se dobro snaći sa novim članom porodice, da li će mu pružiti sve ono što je malom biću potrebno u prvim danima i mesecima života, pa im je svaki blagonaklon savet dobrodošao.

Ono što ume da im stvara nervozu, kako bebi tako i njima kao roditeljima, jeste rast zubića. To ume da prouzrokuje i temperaturu, nesanicu i plač kod bebe, a kako biste bili spremni za ovaj turbulentan period u nastavku pročitajte kada možete očekivati prve zubiće kod vašeg mališana.

Prvi od njih rastu donja dva "keca" odnosno jedinice. Njih možete očekivati već od šestog meseca, a smatrajte da bi do 10. meseca starosti vaše bebe trebalo da se pojave. Potom na red dolaze dvojke - dva zuba oko njih ali i gornje jedinice. Oni mogu rasti između 7. i 12. meseca starosti. U tom nekom periodu rastu i gornje dvojke (od 9. do 13. meseca), a onda - interesantno - rastu četvorke, piše "rivervalleydental.ca".

Njihovo "pojavljivanje" možete očekivati posle prvog rođendana pa sve do napunjenog 18. meseca. Donje četvorke će brže rasti nego ove gornje, tako da nema potrebe da se brinete ako ih ne vidite u isto vreme. Onda na red dolaze trojke kako u gornjoj tako i u donjoj vilici. To je period od 16. do 22. ili 23. meseca. Poslednji zubi koji rastu u vilici vaše bebe su petice i to u periodu od 20. do 33. nedelje starosti. Dakle, tamo oko drugog rođendana.

Eto, sada znate kada će vašem nasledniku ili naslednici izrasti prvi zubići, ali očekujte neprospavane noći i umorne dane.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako smanjiti grčeve kod bebe masažom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba