• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dobre vesti: Odobren lek protiv postporođajne depresije, stručnjak objašnjava kako funkcioniše

Vreme čitanja: oko 3 min.

Reč je o antidepresivu za koji se kaže da će imati brojne prednosti u odnosu na postojeće kao što su veća efikasnost i lakši način primene

  • 0
Postpartalna depresija Foto: Shutterstock

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) početkom avgusta odobrila je za upotrebu lek namenjen borbi protiv postporođajne depresije, psihičkog stanja sa kojim se svake godine u toj zemlji suočava skoro pola miliona porodilja.

Postoporođajna depresija javlja se u prvih četiri do osam nedelja nakon porođaja, a kako stoji na zvaničnom sajtu Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, pogađa 10 do 16 posto majki u Srbiji. Prema istom izvoru, za razliku od postoporođajne tuge (baby blues), ima mnogo ozbiljnije simptome među kojima su osećaj bespomoćnosti i beznadežnosti, poremećaj ishrane i sna, razdražljivost, nedostatak energije i motivacije, anksioznost, odsustvo privrženosti bebi, što dalje za posledicu ima osećaj griže savesti itd. Kako se dalje navodi, lečenje se uglavnom sastoji od adekvatne psihoterapije i eventualnog uzimanja antidepresiva.

Kako funkcioniše novi lek

Zuranolon je antidepresiv i, sudeći prema navodima, za razliku od drugih lekova koji se koriste u psihofarmakoterapiji, njegovi efekti se osećaju nakon dva, tri dana. Očekuje se da će ovaj novi lek pokazati neke prednosti u odnosu na postojeće, poput veće efikasnosti, bezbednosti, lakšeg načina primene, kao i kraćeg trajanja terapije.

- Odobrenje leka od strane Američke uprave za hranu i lekove predstavlja ohrabrujuću vest i daje veliku nadu kako budućim mamama sa ovim rizikom, tako i psihijatrima - kaže klinički farmakolog dr med. Melita Raonić i dodaje:

- Postoje podaci da više od 70 odsto žena posle porođaja ima neki od simptoma depresivnog poremećaja. U tom periodu veoma je bitan odgovarajući tretman, a kako postporođajni period nosi određene specifičnosti, psihijatri su po pravilu vrlo oprezni u propisivanju terapije ovoj osetljivoj grupi. Uz to, kod velikog broja ovih pacijentkinja ne postoji adekvatan odgovor na aktuelne antidepresive, pa se pojavila potreba za razvojem novog leka.

Kako navodi Američka uprava za hranu i lekove, mehanizam delovanja zuranolona u lečenju postporođajne depresije nije u potpunosti jasan, ali se smatra da je povezan sa pozitivnom modulacijom GABA receptora.

- Gama-amino buterna kiselina (GABA) je aminokiselina u telu koja deluje kao neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu i ima veliku ulogu u celokupnom psihičkom funkcionisanju - objašnjava dr med. Melita Raonić i dodaje: - Bez potrebnog nivoa GABA-e u organizmu, nervne ćelije se prečesto aktiviraju pogoršavajući simptome mentalnih tegoba poput depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja i poremećaja socijalne anksioznosti.

Kada bi mogao da se pojavi na domaćem tržištu

Da bi se ovaj lek pojavio i na domaćem tržištu, kako ističe naša sagovornica, potrebno je da prođe određeno vreme, ali i da se sprovede stroga procedura:

- Nakon odobrenja novog leka u za nas referentnim zemljama (Evropskoj uniji, SAD, Japanu, Kanadi…) stručna javnost i farmaceutske kuće u Srbiji pokreću inicijativu za registraciju leka. Međutim, vremenski period od momenta podnošenja zahteva za registraciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva pa do puštanja leka u promet je vremenski zahtevan i obično traje dve godine i više, a podrazumeva niz strogih procedura: od pažljive ekspertske procene dokumentacije o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti leka, preko utvrđivanja i odobrenja maksimalne cene, stavljanja na listu lekova RFZO-a, pa sve do laboratorijskog ispitivanja prve uvezene serije leka - kaže dr Raonić.

U iščekivanju novog leka i u cilju sprečavanja pojave postoporođajne depresije, savet stručnjaka mamama je da pre svega izgrade dobar sistem podrške kod kuće. Partner, roditelji, sestra ili drugarice mogu da na različite načine pruže pomoć, negu i podršku, te ne dopuste da se porodilja suoči sama sa svim što roditeljstvo u prvim danima nakon porođaja donosi. U slučaju težih simptoma, ali i kod porodilja sa značajnim faktorima rizika kao što su lična ili porodična depresija, savetuje se pomoć psihoterapeuta koji će naći najefikasniji način u borbi protiv postporođajne depresije.

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tata - partner u dojenju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba