• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čitanje bebama i razvoj govora: Zašto početi sa ovim čim izađu iz porodilišta?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom prve godine, bebe će čuti sve zvuke koji su im potrebni da govore svoj maternji jezik

  • 0
čitanje bebama Foto: Shutterstock

Bebe se rađaju spremne da uče. Čitanje je aktivnost koja podstiče bebe da koriste svoja čula za istraživanje sveta. Zato je važno čitati bebama čim izađu iz porodilišta.

Kako mama miriše? Šta sam to napipao/la? Kakvi su to smešni zvuci koje tata ispušta? To su sve stvari koje bebu zanimaju, iako ona to ne može da iskomunicira.

Čak i ako vaša beba ne razume reči koje izgovarate, proces čitanja uključuje sva njihova čula. Dakle, nije ni čudo što čitanje bebama u ranom dobu stimuliše razvoj mozga i zapravo pomaže njihovom mozgu da raste.

Čitanje bebama pomaže da kasnije razvije veštine komunikacije, formira veštine slušanja, izgradi rečnik i testira svoje pamćenje. Osim toga, knjige upoznaju vaše dete sa svetom u kome živi i pojmovima kao što su brojevi, boje, slova i oblici.

Čitanje vašoj bebi takođe pomaže u razvoju jezika. Tokom prve godine, bebe će čuti sve zvuke koji su im potrebni da govore svoj maternji jezik.

Dakle, što više knjiga "pročitaju" tokom prve godine, to će bolje moći da pričaju.

1. Crno-bele knjige za čitanje bebama

U početku su najbolje knjige za novorođenčad one sa crno-belim ilustracijama. Prema istraživanju, ove vrste slika šalju najjače vizuelne signale u mozak bebe. Knjigu treba  držati na maksimalnoj udaljenosti od 20 centimetara.

To je zato što zadnji sloj oka vaše bebe (retina) koji detektuje svetlost nije u potpunosti razvijen pri rođenju. Retina novorođenčeta može da vidi samo velike kontraste između svetla i tame. To znači da knjige sa svetlim pastelnim ilustracijama nisu idealne u ranoj fazi.

Čulo vida vaše bebe postepeno će jačati tokom šest do osam meseci nakon rođenja. Ono što se zaista razvija je mozak vašeg deteta i njegova sposobnost da obradi sve vizuelne informacije koje prima. Kako vaša beba počinje da vidi, dodiruje, miriše, čuje i degustira više, nervne ćelije u mozgu se umnožavaju i povezuju.

2. Knjige koje bebe mogu da žvaću

Jasno je da će doći vreme kada beba počne sve da stavlja u usta. Kada su knjige u pitanju, bebe tako "čitaju".

Razvojno je prikladno za bebe od tri meseca da žvaću knjige. Njihov raspon pažnje je kratak. Iako ilustracije mogu da pomognu, ne bi trebalo da očekujete da se malo dete koncentriše.

Kada je u pitanju izbor knjiga, važno je odabrati nešto što može biti uništeno. Žvakanje pomaže bebama da ojačaju jezik, što je važno za razvoj govora. Za to su najbolje mekane knjige, punjene sunđerom ili one gumene.

čitanje bebama Foto: Shutterstock

3. Interaktivne knjige za podsticanje razvoja mozga

Kada uživate u knjizi sa bebom, oživite priču tako što ćete promeniti ton glasa ili koristiti zvučne efekte i pokrete. Istaknite slike koje odgovaraju vašim rečima i razradite ih. Vodite razgovore o brojevima, slovima, bojama, oblicima, predmetima i likovima koji se pojavljuju u knjizi. Sve ovo čini knjigu uzbudljivom za vaše dete i pomaže im da zadrži pažnju.

Tokom priče, zabava i interakcija sa bebom su jednako važni kao i slova na stranici.

Ovo je takođe važno: ako mislite da je knjiga dosadna, nemojte je čitati svojoj bebi. Morate biti angažovani da biste efikasno negovali razvoj mozga vaše bebe. A to znači da su najbolje knjige za bebe one kojevi  volite i koje vas podstiču da budete interaktivni i kreativni.

4. Knjige sa pesmama 

Dok vaša beba napuni godinu dana, naučiće sve zvuke koji esu joj potrebni da uspešno izgovara reči. Pojačajte ih čitajući knjige sa rimama, jer će vam one pomoći da pripremite uho, glas i mozak vaše bebe za jezik, što je ključni deo razvoja bebinog mozga.

Možete istaći koje se reči rimuju i naglasiti ih. Ovo će vašem detetu dati priliku da čuje i potpuno obradi različite zvukove. Ponavljajući zvuk rime takođe može pomoći da naučite vaše dete da predvidi šta sledi, što može da izgradi njihove veštine pamćenja.

Klinički dokazi pokazuju da će do trenutka kada vaše dete krene u vrtić, njegov mozak narasti do 90% veličine odrasle osobe. Maksimizirajte rast mozga i razvoj mozga vaše bebe tako što ćete odmah početi da im čitate.

Vreme za priču je odličan način da maksimalno iskoristite vreme koje imate sa svojom bebom. A kada se pitate kako da uspavate bebu, smirujuća priča koja se rimuje može biti zaista dobra opcija, savetuje "Health Partners".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba