• 0

Vreme čitanja: oko 8 min.

Iskustvo surogat mame sa svetskom zvezdom: "Kao da naručuju odeću, obuću i dizajnersku bebu"

J. V.

Vreme čitanja: oko 8 min.

Nekoliko dana kasnije, primila je šokantan telefonski poziv od Ketrin. Bez ikakvog izvinjenja, Ketrin joj je saopštila da je upravo dobila sina putem druge surogat majke

  • 0
surogat Foto: Shutterstock

U svetu nije neobično da se poznate ličnosti odlučuju na surogat majke, a među njima su Kim Kardašijan, Paris Hilton, Rebel Vilson, Kloi Kardašijan i mnoge druge. Upravo je jedna žena koja je nosila dete poznatoj ličnosti otkrila kako zaista izgleda to iskustvo.

Pevačica Marija Šerifović je juče objavila da je postala majka putem surogatstva. Njen sin se zove Mario i ostvarenje je njenog životnog sna. Pevačica je sama izjavila da zbog poteškoća nije sama mogla da iznese trudnoću, pa se odlučila da pronađe surogat majku koja bi donela na svet njenog sina, korišćenjem Marijinih embriona. Dolazak sina na svet objavila je na "Instagramu".

Međutim, kao što će potvrditi jedna surogat majka za slavne ličnosti, Šejna Sent Kler, priče se ne završavaju uvek toplim sjajem obostranog zadovoljstva i slatkim objavama na društvenim mrežama, rekla je ona u ispovesti za "Daily Mail".

- Surogat majčinstvo može doneti veliku radost - neverovatan je osećaj saznanja da ste ostvarili nečiji san i da ta osoba dobija svoju bebu za kojom se žudi. Ali imate dve žene, koje se možda nikada ranije nisu poznavale i verovatno dolaze iz potpuno različitih društvenih i finansijskih pozadina, koje se udružuju u ovom neverovatno intimnom procesu kako bi stvorile bebu. Postoji svaka vrsta potencijala da pođe po zlu. Surogat majčinstvo nije nešto u šta bi trebalo da ulazite opušteno i važno je da oboje budete jasni šta tačno podrazumeva aranžman.

Po struci je frizerka, živi na farmi usred slikovitog krajolika u Pensilvaniji, gde drži koze i kokoši. Nakon što je do svoje tridesete godine prošla kroz tri trudnoće, Šejna je u jednom ženskom časopisu pročitala članak o borbama neplodnih žena i sažalila se nad njima.

Ona i njen muž građevinar Džozef imali su svoja dva sina i ćerku, ali njena prva ćerka je bila mrtvorođena sa 26 nedelja, tako da je razumela traumu žalosti i čežnju za detetom. Uz saglasnost svoje porodice, kontaktirala je agenciju za surogat materinstvo.

- Nije bilo zato što sam morala da platim račune – finansijski smo bili OK. Gledala sam na surogat majčinstvo kao na poklon koji mogu dati drugoj ženi. Agencija je bila temeljna. Morala sam da popunim tone formulara. Morala sam da prođem psihološku procenu. Morala sam da uradim ultrazvuk, krvne pretrage - bilo je mnogo toga - priseća se 46-godišnjakinja.

Njen profil je potom dostavljen budućim roditeljima. Iz razloga privatnosti, Šejna ne može imenovati nikog od onih koji su uključeni u njeno iskustvo surogat majčinstva; imena su promenjena.

Nakon što je na svet donela bebu bračnom paru Dženifer i Marku, Dženifer je Šejnu preporučila jednoj slavnoj ličnosti.

Iskustvo ove surogat mame sa svetksom zvezdom

Poznata žena, koju ćemo zvati Ketrin, razgovarala je sa Šejnom telefonom.

- Volela sam njenu priču o tome kako je bila u ranim 40-im i pokušavala da ima bebu sa sopstvenim jajnim ćelijama i donorom sperme. Pokušavala je godinama i koristila je druge surogate, ali trudnoća nije uspela. Trebalo je da bude samohrana majka, ali to uopšte nije uticalo na moju odluku, nisam osuđivala i odlučila sam da nastavim. Na kraju razgovora je istakla da sam već prošla sve psihološke preglede i medicinske testove, tako da nismo morali da prolazimo kroz to ponovo. Sve što mi je bilo potrebno je potpis mog ginekologa - seća se Šejna.

Potpisale su ugovore za tri pokušaja trudnoće unutar 30 dana od njihovog poslednjeg razgovora. Šejna je Ketrin prvi put upoznala tokom prenosa prvog embriona u jednoj skupoj klinici za vantelesnu oplodnju u Njujorku, koja je bila nameštena poput hotela s pet zvezdica.

- Naivno sam očekivala da ćemo odmah uspostaviti vezu zbog zajedničkog deteta, a nije je bilo. Bila je nepokolebljiva i zaokupljena sobom - imale smo vrlo površan razgovor o ovoj važnoj stvari.

Žena joj se nije čak ni zahvalila na pristanku. Ipak, prvi transfer embriona nije uspeo i to je prva saznala Šejna, pa onda Ketrin. Pre drugog pokušaja, poznata zvezda Ketrin odvela je Šejnu i njenog supruga na večeru, a Šejna je tada otkrila jednu crvenu zastavicu.

- Bila je bezobrazna prema konobaru, birala je hranu s jelovnika za koju sam rekla da je ne želim i ismevala me kad sam rekla da ne želim da konzumiram vino. Gutljaj vina mi ne bi škodio, ali spremala sam se da obavim još jedan transfer i nisam smatrala da je to prikladno. Čak je i očijukala s mojim mužem! Pomislila sam - možda ću dati dete nekome ko mi se uopšte ne sviđa - prisetila se surogat majka.

Drugi pokušaj je takođe bio neuspešan, a Šejnini nalazi krvi opet negativni.

- Sve vreme sam uzimala lekove i hormone - prvo dnevne injekcije, a potom progesteronske injekcije kako se bližio transfer. To je bilo teško za mene. Morate dati sebi mesec dana između transfera, da prođete kroz menstrualni ciklus pre nego što počnete iznova - objašnjava.

Tokom trećeg transfera, Ketrinino ponašanje se promenilo i lepše i opuštenije se ponašala prema Šejni. I napokon, kad su Šejnini nalazi krvi stigli, bili su pozitivni. Međutim, Ketrin nije bila preterano oduševljena.

Nekoliko dana kasnije, primila je šokantan telefonski poziv od Ketrin. Bez ikakvog izvinjenja, Ketrin joj je saopštila da je upravo dobila sina putem druge surogat majke.

- Rekla je da želi da mi kaže pre nego što o tome pročitam u medijima. A kad sam primetila da mi nikad nije rekla da ima drugu surogat majku, rekla je nešto u smislu kao da nije bila dužna to da mi kaže. Nakon što smo prekinule poziv, bila sam šokirana, ali sam joj poslala poruku i rekla:"‘Čestitam, uživaj u bebi". Nije mi odgovorila - ispričala je Šejna.

Znajući da je Ketrin napokon dobila dete i s obzirom na njihov napet odnos, Šejna priznaje da je nakratko pomislila kako bi za nju bilo olakšanje ako i ova treća trudnoća ne uspe. Šejna je i dalje bila pod nadzorom klinike, te je obavila još jedan test krvi kako bi proverila nivo hormona. Rezultat je bio neuverljiv, a kada je to javila Ketrin, ona joj je samo kratko odgovorila, rekavši joj da nastavi da je informiše o svemu.

Nakon toga je Šejnin nivo hormona počeo da pada.

- Znala sam da su stvari pošle po zlu pa sam kontaktirala Ketrin da je obavestim o tome. Budući da do tog trenutka nisam bila sigurna u naš odnos, bojala sam se uopšte da razgovaram s njom, pa sam joj umesto toga poslala poruku. Rekla sam: "Žao mi je što moram da ti javim loše vesti... Još nije pobačaj, ali izgleda da idemo u tom smeru" - ispričala je Šejna.

Pitala je za Ketrinino novorođenče i takođe je upitala treba li da joj prosledi ostatak računa. Iznenadila ju je Ketrinina sledeća poruka.

- Šejna, naša veza se završila. Zgrožena sam tvojom hladnoćom u vezi s rođenjem mog deteta. Prosledi svoje račune.

Šejna je na kraju plaćena oko 11 hiljada dolara plus dodatno za troškove. Rekla je da je u ugovoru koji je potpisala s Ketrin navedena isplata u iznosu od 45 hiljada dolara za bebu, 55 hiljada dolara ako se radi o blizancima i 60 hiljada za trojke ili više dece.

Spontani pobačaj i treće iskustvo

Dve žene nakon ovog događaja više nisu razgovarale, a samo dve nedelje nakon što je prekinula sve veze s Ketrin, Šejna je imala spontani pobačaj. Nekoliko meseci kasnije, Ketrin je bila na televiziji i davala omalovažavajuće komentare na račun surogat majki.

- Brine me to što slavni surogat majčinstvo shvataju olako. Kao da mogu da naruče svoju dizajnersku odeću, obuću i svoju dizajnersku bebu. Očito, postoje slučajevi u kojima zdravstveno stanje žene fizički joj onemogućava da nosi dete, ali to nije sve što se događa. Mislim da kod ljudi koji imaju novac i privilegije, postoji opasnost da pomisle - mogu da nateram nekoga da mi napravi dete - objašnjava.

Šejna takođe smatra da bi žene koje su rodile pomoću surogat majki treba to iskreno i da kažu.

- Tužna sam zbog žena koje devet meseci nose te divne živote, daju ih nekom drugom, a da im se ne priznaju iskušenja kroz koja su morale da prolaze - objašnjava.

Četiri godine nakon situacijom s Ketrin, Šejna je rodila blizance jednom paru koji nije slavan, a koji je upoznala na konferenciji o plodnosti. Porođaji su bili komplikovani, a Šejna je imala moždani udar i napade, te je sedam dana bila na intenzivnoj nezi.

- Nakon trećeg iskustva sa surogat majčinstvom zamalo sam izgubila život. To pokazuje da u svakoj trudnoći postoji rizik, ali sve je na kraju ispalo OK - govori.

Šejna se ne žali na svoje treće surogat majčinstvo, štaviše, umesto toga govori da je to uglavnom "bilo još jedno lepo iskustvo, koje je ispralo gorčinu koju je osećala s Ketrin".

Takođe je podelila važnu lekciju koju je naučila kao surogat majka. A to je da nikada ne žuri s dogovorom.

- Verujem da obe žene moraju prethodno da sednu, porazgovarati s renomiranom agencijom za surogat majčinstvo, i detaljno opišu šta obe očekuju od ovog putovanja. Ako to ne učinite, postoji puno stvari koje mogu da krenu po zlu - otkriva.

Na kraju je Šejna imala histerektomiju, hirurško odstranjenje materice, tako da više neće moći da bude surogat majka parovima kojima je to potrebno.

- Imala sam dva dobra i jedno loše iskustvo, ali ne žalim. Mislim da su žene koje nose bebe za druge heroji i to je predivna stvar, sve dok obe strane tačno znaju u šta se upuštaju - zaključuje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prvi snimak sina Marije Šerifović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba